Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Ambulance is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

24-07-2003

CNV Taxi wil dat overheid stopt met vervoersopdrachten louche bedrijven

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil de kwaliteit van het taxivervoer in Nederland verbeteren door het verplicht stellen van een exameneis. Dat vindt CNV Taxi al jaren een goede zaak en de bond waardeert het voorstel van minister Peijs van Verkeer. Maar de bond vindt het niet meer dan billijk dat de overheid dan ook als eerste het goede voorbeeld geeft en stopt met het toekennen van vervoersopdrachten aan louche taxibedrijven die de cao ontduiken.

Peter de Ridder, onderhandelaar voor CNV Taxi, baalt er enorm van dat de overheidsorganen, zoals gemeenten en provincies, maar ook grote ziektenkostverzekeraars zoals Achmea, vervoersopdrachten toekennen aan louche taxi-bedrijven die de cao ontduiken en zo goedkoper vervoer aan bieden.
De Ridder: "Zo heeft taxibedrijf Seubers uit Aalden recentelijk een grote opdracht gekregen in het noorden van het land. Dit taxibedrijf lapt al jaren de wettelijke regels aan de laars. Zo wordt de cao niet nageleefd, bijvoorbeeld inzake de rij- en rusttijden. Dit taxi-bedrijf is al eens beboet door een opdrachtgever voor het niet correct uitvoeren van een vervoerscontract." Desondanks krijgt dit taxibedrijf opnieuw de opdracht toegekend om in Noord-Nederland het ouderen- en gehandicaptenvervoer te verzorgen.
De Ridder: "Hiervoor schijnt dit bedrijf zelfs een eigen uitzendbureau te hebben opgericht om de cao taxi niet te hoeven toepassen en daarmee goedkoop vervoer te kunnen bieden aan gemeenten." De cao Taxivervoer is een zeer minimale cao, met al jaren een 40-urige werkweek. Chauffeurs krijgen een loon dat net boven het minimumloon ligt en ze hebben één euro toeslag voor het werken op onregelmatige tijden. De Ridder: "Dan vind ik het schandalig dat overheden met bedrijven in zee gaan die zich zelfs niet aan deze minimale regels wensen te houden. De betreffende chauffeurs hebben zo geen recht op scholing en bouwen zelfs geen prépensioen en pensioen op binnen de vervoerssector."

Nadere inlichtingen:

Peter de Ridder, vakgroepbestuurder
026 - 49 55 322
Nancy Abelskamp, persvoorlichter
06 - 22 39 29 64