Consumentenbond

Taxitarieven moeten omlaag

24 juli 2003

Verplichte vakopleiding voor taxichauffeurs moet snel worden ingevoerd De Consumentenbond is zeer geschrokken van de uitkomsten van het onderzoek van de overheid naar taxi's. Het bevestigt het beeld dat de bond had op grond van eigen onderzoek van een paar maanden terug: de liberalisering van de taximarkt is tot nu toe volstrekt mislukt. De Consumentenbond eist daarom spoedmaatregelen van de minister van Verkeer en Waterstaat, waaronder een verlaging van de maximum tarieven en een snelle invoering van de verplichte vakopleiding voor taxichauffeurs.

Het gaat niet goed met de straattaxi's in de grote steden. Dat was al gebleken uit het onderzoek van de Consumentenbond dat in mei werd gepubliceerd in de Consumentengids. Daaruit bleek dat de prijzen de lucht in zijn geschoten, de taxibedrijven zich niet houden aan de wettelijke regels (waardoor de concurrentie niet werkt), en het gedrag van de taxichauffeurs beneden alle peil is.

Dat beeld wordt nu bevestigd door de Monitoring Taxivervoer van het ministerie, dat volgende week openbaar wordt, maar waarover steeds meer naar buiten lekt. De prijs is inderdaad fors gestegen en de kwaliteit is achteruit gehold, terwijl het vrijgeven van de taximarkt juist moest leiden tot een verbetering van de
prijs/kwaliteitsverhouding. Kortom, de liberalisering van de taximarkt dreigt inderdaad te mislukken.

De Consumentenbond heeft vandaag aan de minister van Verkeer en Waterstaat gevraagd om niet te wachten tot de afgesproken evaluatie medio 2004, maar nú in te grijpen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de maximum tarieven direct fors verlaagd moeten worden, totdat de taximarkt weer gezond is. En dat de verplichte vakopleiding voor taxichauffeurs, die de minister van Verkeer en Waterstaat vandaag heeft aangekondigd, zo snel mogelijk wordt ingevoerd.

De minister moet zich bovendien goed realiseren dat de vakopleiding volstrekt geen garantie voor een kwaliteitsverbetering is. Daarvoor moet nog veel meer gebeuren, zoals het handhaven van de regels over bijvoorbeeld het kenbaar maken van de tarieven. Toezicht is ook van belang voor die verplichte vakopleiding: als niet op straat wordt gecontroleerd of de taxichauffeurs ook echt allemaal een diploma op zak hebben, is de verplichte vakopleiding natuurlijk 'een lege huls'.