Gemeente Tiel


Reininging en inspectie van riool in binnenstad en gedeelte Tiel-West

In de tweede helft van augustus start de gemeente weer met de reiniging en inspectie van een deel van het rioolstelsel. In circa drie maanden tijd wordt het riool van de Binnenstad, Bloemenbuurt, Burgemeesterwijk, Stationsomgeving en de omgeving van de Maurikstraat onderhanden genomen. Het bedrijf dat de reiniging en inspectie uitvoert is Sita uit Duiven.

De volgorde waarin de straten aanbod komen is nog niet bekend. Omdat burgers zelf maatregelen kunnen nemen om eventuele overlast te voorkomen publiceert de gemeente in Tiel Actueel wekelijks de straten waar die week daarop het riool schoongemaakt wordt. De straten blijven in principe open. Op de plaats van de werkzaamheden kan voor korte tijd verkeershinder ontstaan.

Auto's liever niet boven rioolput parkeren
Om het riool goed te kunnen bereiken, is het verzoek aan de bewoners hun auto in deze periode niet boven of vlakbij een rioolput te parkeren.

Het voorkomen van overlast
Meestal geeft het reinigen geen overlast. Bewoners krijgen het advies uit voorzorg de klep van de toiletpot dicht te doen. Daarnaast is het verstandig om de afvoer- en ontluchtingsopeningen van laaggelegen doucheputjes, wastafels en andere afvoeren af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld door er een opgevouwen natte dweil op te leggen.

Hoe gaat het in zijn werk
Een spuitwagen reinigt de riolen met water afkomstig uit de Waal. Daarna zuigt een vacuümwagen het mengsel van spoelwater en rioolvuil op. De vaste massa blijft in de vacuümwagen achter en het meegezogen water wordt in het riool teruggestort. Soms wordt een combi-wagen ingezet waarbij het zuig- en spuitgedeelte in één vrachtwagen zijn ingebouwd. Het bedrijf voert het mengsel van zand en rioolslib af naar een erkende verwerker.

Videocamera
Als het riool goed schoon is komt de videocamera in actie. Deze camerarobot wordt op afstand bediend. De kop kan alle kanten op bewegen zodat de operator eventuele gebreken in het riool goed in beeld kan brengen.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende