Gemeente Den Helder

23-07-2003 'Den Helder Sailing' als voorloper van Sail 2007?

De kans is groot dat volgend jaar, tijdens de Nationale Vlootdagen (van 9 tot en met 11 juli), ook indrukwekkende zeilschepen aan onze kades te bewonderen zijn. De gemeente Den Helder, de Koninklijke Marine en de Sail Training Association Netherlands (STAN) zijn namelijk al bezig met de organisatie van het evenement Den Helder Sailing.

Begin juli volgend jaar zijn veel zeilschepen op weg naar Sail Antwerpen om deel te nemen aan de jaarlijkse Cutty Sark Tall Ships Race, waarvan Antwerpen in 2004 de starthaven is. Een tussenstop in Den Helder voor Den Helder Sailing zal vooral interessant zijn voor Tall Ships uit de Noordzee (Duitsland, Nederland, Groot Brittannië, Scandinavië) en het Baltische zeegebied.
De zeilschepen kunnen in onze stad afmeren in het bassin van de Oude Rijkswerf Willemsoord, waar in het voorjaar van 2004 het nautische themapark Nederland Overzee wordt geopend. De STAN organiseert daarnaast een zeilrace vanuit Den Helder naar Scheveningen, gevolgd door een Cruise-in-Company via Vlissingen naar Antwerpen

echte Sail in 2007
De organisaties hebben de naam Den Helder Sailing aan het evenement meegegeven omdat het niet gaat om een grootschalig Sail-evenement zoals in '93 en '97. Den Helder Sailing richt zich vooral op de kleine en middelgrote zeilschepen uit de B- en C-klasse. Tijdens de onlangs gehouden Delfsail zijn circa 30 kapiteins en scheepseigenaren gepolst naar hun interesse om naar Den Helder te komen. De reacties waren positief en belangstellend. De combinatie van de Nationale Vlootdagen, het dan pas geopende nautisch themapark op de Oude Rijkswerf Willemsoord en de door STAN georganiseerde zeilrace maakt het een aanlokkelijk evenement.

In 2007 wil Den Helder wel een grootschalige Sail organiseren. In dat jaar wordt er een grote zeilwedstrijd gehouden richting de Baltische Staten. Den Helder wil dan aanloophaven zijn.