Gemeente Nuenen


24/07/2003
Financiën Nuenen: opnieuw een stap vooruit

Met de presentatie van de Perspectiefbegroting 2004-2007 zet de gemeente Nuenen opnieuw een stap vooruit in het op orde krijgen van de gemeentelijke financiën. De aanbeveling die nu door het college van Burgemeester en Wethouders is opgesteld, gaat uit van een financieel sluitend meerjaren perspectief. Dit ondanks de lagere uitkering uit het Gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron voor de gemeente. De lagere uitkering uit het Gemeentefonds is voor het college tevens aanleiding geweest om bestaand, reeds jarenlang uitgevoerd, beleid tegen het licht te houden. Met de resultatem van deze doorlichting, wordt nu een positief financieel perspectief voor de komende jaren aangeboden. In dit perspectief is geen extra lastenverzwaring voor de burgers door eventuele extra OZB-heffing nodig. De OZB-stijging blijft voor 2004 gehandhaafd op 7%.

Voor 2004 en 2005 is wel een aantal nieuwe investeringen opgenomen. Deze investeringen vindt het college noodzakelijk. De reconstructie van de Collse Hoefdijk (met dubbelstrooks rotondes) is opgenomen, omdat dit een doorgaande route veel veiliger maakt. Een andere belangrijke investering is de bouw van de nieuwe basisschool De Rietpluim in Oude Landen. Daarnaast draagt de revitalisering van het bedrijventerrein Eeneind zorg voor een nog aantrekkelijker ondernemingsklimaat in Nuenen. Verder staan bij de investeringen vermeld: de aanleg van 60km-zones in de Broekdijk en Soeterbeekseweg, een tevredenheidsonderzoek onder inwoners en de realisatie van een jongerenhuiskamer.

In de exploitatie zijn ook extra lasten geraamd, bijvoorbeeld voor de toegenomen werkloosheid (en dus uitkeringen) en voor voorzieningen voor gehandicapten.

Beleidsmatig wordt door het college in 2004 vooral ingezet op het realiseren van een toekomstvisie voor de gemeente, de verdere ontwikkeling van de dualisering, de participatie van inwoners, meer aandacht voor veiligheid, de ontwikkeling van de 4e woonwagenlocatie, privatisering van de exploitatie van de sporthal de Hongerman en het project Oude landen/Luistruik. Met de participatie in de regio wordt gewerkt aan een nadrukkelijkere samenwerking tussen gemeenten en het leveren van een bijdrage aan de oplossing van de stedelijke problematiek.

De gemeenteraad zal in de vergadering van 18 september 2003 een besluit nemen welke posten, investeringen en prioriteiten definitief worden opgenomen in de programmabegroting die in oktober verschijnt. Voor de raadsvergadering wordt de Perspectiefbegroting op 2, 3 en 4 september a.s. in de verschillende commissies besproken.