Artsen zonder Grenzen



Centraal Bureau Fondsenwerving Winnaar van de: Nobel Prijs voor de Vrede

Colombia: gele koorts vaccinaties uitgebreid tot platteland donderdag 24 juli 2003

Artsen zonder Grenzen draagt bij aan een tweede vaccinatiecampagne dit jaar tegen gele koorts in de noordelijke Colombiaanse provincie Norte de Santander. Sinds 17 juni zijn 5 mensen overleden aan een nieuwe uitbraak in de provincie.

Deze tweede campagne vindt plaats bij en in de stad Convención, en moet voorkomen dat de ziekte van het platteland overslaat naar de stedelijke gebieden. Op het hoogtepunt van de actie werden in één dag
2300 mensen gevaccineerd. Sindsdien is er weer een aantal vermoedelijke gevallen van gele koorts opgedoken, waardoor de angst onder de bevolking voor de ziekte weer is toegenomen. De vaccinatiegraad tegen gele koorts in de hele provincie Norte de Santander is erg laag, 20 procent of minder.

Gezondheidswerkers van de Colombiaanse overheid vaccineren de mensen in de meest kwetsbare gebieden. Het team van MSF doet dat in de plattelandsgebieden van de regio El Tarra, die in handen is van rebellen en waar medewerkers van overheidsdiensten door de gevechten niet kunnen komen.

Artsen zonder Grenzen hoopt via de vaccinaties een beeld te kunnen krijgen van de situatie in het gedeelte van El Tarra dat grenst aan Venezuela. Daar brak de ziekte vermoedelijk in maart voor het eerst uit. In dit gebied vonden in de laatste weken van juni gevechten plaats tussen guerrillagroepen en zogenaamde 'autodefensas', milities van grootgrondbezitters. Er is weinig gezondheidszorg vanwege de ontoegankelijkheid van het gebied en de gevechten daar. Er komt ook veel tuberculose voor onder de inheemse volken.

De eerste vaccinatieronde tegen de ziekte vond in maart dit jaar plaats in El Catatumbo, een gebied waar guerrillas, autodefensas en het leger regelmatig vechten om de macht over het gebied en de cocaplantages. Bij de gevechten komen veel mensen om en raken grote aantallen inwoners ontheemd. Bovendien is de regio door de burgeroorlog ontoegankelijk voor onder meer de medische diensten van de overheid. Via de vaccinatieactiviteiten heeft Artsen zonder Grenzen nu toegang tot de plattelandsgebieden van San Galixto, waar mensen ontheemd waren geraakt door recente gevechten. Begin maart leek de eerste uitbraak onder controle te zijn, maar begin juni stak de ziekte dus weer de kop op.

---

Gearchiveerde artikelen

31/07 Liberia, de ellende duurt voort

31/07 Toestel met hulpgoederen naar Monrovia
25/07 AzG roept op tot daadwerkelijke bescherming burgers in Ituri, Congo

24/07 Colombia: gele koorts vaccinaties uitgebreid tot platteland
23/07 Geweld in Liberia blijft zware tol eisen onder burgers
21/07 Artsen zonder Grenzen behandelt gewonde burgers in Monrovia
14/07 Burundi: onrust in Bujumbura

14/07 Somalië: project in Marere van start met opzetten voedingscentrum

14/07 Soedan: grote vaccinatiecampagne tegen gele koorts
11/07 Humanitaire crisis bedreigt westen van Ivoorkust
04/07 Te weinig hulp voor vluchtelingen in Bunia
03/07 Nieuwe organisatie voor onderzoek naar medicijnen voor vergeten ziekten

01/07 Voedselsituatie in Ethiopië verslechtert