DAF Trucks

PERSBERICHT van PACCAR Inc, gedistribueerd door DAF Trucks N.V.

PACCAR maakt sterke groei bekend in omzet en winst

24 juli 2003, Bellevue, Washington. - "PACCAR Inc. heeft over het tweede kwartaal en de eerste zes maanden van 2003 een hogere netto winst en een hogere omzet gerealiseerd dan in dezelfde periodes een jaar geleden", aldus Mark C. Pigott, chairman en chief executive officer van PACCAR.

De netto omzet, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, bedroeg in het tweede kwartaal $ 2,0 miljard, 12 procent meer dan de $ 1,8 miljard in de vergelijkbare periode in 2002. De netto winst bedroeg $124,1 miljoen ($1,06 per verwaterd aandeel), 68% hoger dan de $73,7 miljoen ($0,63 per verwaterd aandeel) over het tweede kwartaal van vorig jaar.

De netto omzet, inclusief de opbrengst uit financiële dienstverlening, bedroeg over de eerste zes maanden van 2003 3,9 miljard dollar, vergeleken met 3,3 miljard dollar over dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste zes maanden van 2003 behaalde PACCAR een netto winst van $234,9 miljoen ($2,01 per verwaterd aandeel). In dezelfde periode vorig jaar was de netto winst $120,9 miljoen ($1,04 per verwaterd aandeel). Als percentage van de omzet bedroeg de nettowinst in het tweede kwartaal 6,5 procent. Op jaarbasis was het netto rendement op het eigen vermogen 18,0 procent.

"PACCAR heeft haar positie als toonaangevende onderneming in kapitaalgoederen en de sector van financiële dienstverlening verder versterkt, getuige het feit dat de onderneming in haar 98-jarige bestaan nu 63 jaar op rij winstgevend is en toonaangevend is op het gebied van productkwaliteit en innovatieve service naar de klanten", zei Pigott. "PACCAR heeft sinds 1941 elk jaar dividend uitgekeerd en heeft het reguliere kwartaaldividend met 120 procent verhoogd in de laatste vijf jaar."

"PACCAR's uitstekende balanspositie en stabiele groei, heeft het de onderneming mogelijk gemaakt voortdurend te investeren in productiefaciliteiten, onderdelendistributie en financiële dienstverlening", voegde Pigott toe. "PACCAR breidt haar onderdelendistributiecentrum in Atlanta, Georgia, met zo'n 7.500 m2 uit en bouwt een vergelijkbaar centrum met een grootte van ongeveer 9.300 m2 in Leyland, Groot-Brittannië. Daarnaast installeert de onderneming geautomatiseerde lakprocessen in haar truckfabrieken en is er begonnen met de bouw van Kenworth's nieuwe research-centrum in Renton, Washington. PACCAR is goed voorbereid op de toekomst, terwijl tal van concurrenten het moeilijk hebben met reorganisaties, als gevolg van hoge kostenstructuren en aanzienlijke pensioen- en vroeg-pensioen-verplichtingen."

Update wereldtruckmarkt
"Gedurende het tweede kwartaal zijn er in Noord Amerika bijna 10 procent meer orders voor zware trucks genoteerd dan in het eerste kwartaal", aldus David Hovind, vice-chairman. "Transportbedrijven hebben meer vertrouwen in de nieuwe motorentechnologie en profiteren van een lichte verbetering in vrachtvolumes and tarieven. De superieure kwaliteit, betrouwbaarheid en inruilwaarde van de trucks van Kenworth, Peterbilt, DAF en Foden hebben bijgedragen aan uitstekende operationele prestaties van onze klanten. Kenworth en Peterbilt hebben in het lichte segment (Class 6-7) hun marktaandeel tot boven 8 procent zien stijgen. De hoogste waardering voor trucks in deze klasse is in klantentevredenheidsonderzoeken van J.D. Power de afgelopen vier jaar naar Peterbilt of Kenworth gegaan."

"Het is de verwachting dat de Europese markt voor zware trucks dit jaar 5 procent lager zal uitvallen in vergelijking tot 2002", voegde Tom Plimpton toe, president van PACCAR Inc. "DAF viert haar 75-ste verjaardag en heeft haar marktaandeel in de klasse boven 15 ton, uitgebreid naar 12,8 procent. Voor de lange termijn is DAF's doelstelling een marktaandeel te behalen, vergelijkbaar aan dat van PACCAR in Noord-Amerika in deze klasse."

Kwartaalrecord voor Financial Services
PACCAR's Financial Services beheert een portefeuille van bijna 115.000 trucks en trailers met een totale waarde van $5,3 miljard. Daarin inbegrepen is PACCAR Leasing, een belangrijke full-service truckleasing-onderneming in Noord-Amerika, met een vloot van 15.000 voertuigen.

De inkomsten in het tweede kwartaal bedroegen $117,1 miljoen, vergeleken met $107 miljoen in hetzelfde kwartaal in 2002. De winst voor belasting bedroeg $28,8 miljoen, een verbetering van 92 procent ten opzichte van de $15 miljoen in het tweede kwartaal vorig jaar. Over het eerste halfjaar nam de omzet toe tot $230,7 miljoen, vergeleken met $211,8 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De winst voor belasting in het eerste halfjaar bedroeg $55,5 miljoen ten opzichte van $24,7 miljoen in 2002.

"PACCAR's Financial Services-ondernemingen blijven de verkopen van PACCAR trucks in Noord Amerika, Europa en Australië succesvol ondersteunen met een uitgebreid aanbod aan producten op het gebied van financieringen, leasing en verzekeringen", aldus Mike Tembreull, vice chairman van PACCAR Inc "Een grotere portefeuille, lagere kredietverliezen en betere marges zijn de belangrijkste drijfveren achter de winstverbetering."

"PacLease opent nieuwe verkoopkantoren in zes steden in het oosten van de Verenigde Staten om zo maximaal voordeel te halen uit kansen in de markt. PACCAR Financial Europe (PFE) blijft groeien omdat steeds meer dealers en klanten PFE als een toonaangevende financieringsmaatschappij in Europa zien", aldus Tembreull.

PACCAR Inc. heeft wereldwijd een toonaangevende positie op het gebied van ontwikkeling, productie en service van kwalitatief hoogwaardige lichte, middelzware en zware trucks onder de merknamen Kenworth, Peterbilt, DAF en Foden. De onderneming is ook actief op het gebied van financiële dienstverlening en in de verkoop van onderdelen voor trucks. De onderneming, gevestigd in Bellevue in de staat Washington, produceert tevens industriële lieren onder de merknamen Braden, Gearmatic en Carco.

De aandelen van PACCAR worden verhandeld op de NASDAQ Stock Exchange onder het symbool PCAR. De homepage van PACCAR kan worden gevonden onder www.paccar.com.