Consumentenbond

Misleiding op terrassen

24 juli 2003

Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat op veel terrassen leidingwater wordt verkocht voor Spa rood. De bond heeft de Koninklijke Horecabond Nederland verzocht zijn leden aan te spreken op deze vorm van misleiding. Bovendien heeft de bond een klacht ingediend bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De resultaten van de terrassentest staan in de Consumentengids van augustus die vandaag verschijnt.

Onderzoekers van de Consumentenbond bestelden op 29 terrassen een Spa rood. Het gaat om terrassen in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Arnhem, Groningen, Delft, Den Bosch en Maastricht. Vijftien keer kregen zij leidingwater met bubbels geserveerd tegen de prijs van mineraalwater. De vijftien ondernemers zijn op de hoogte gesteld van de bevindingen. Vervolgens nam de bond nogmaals de proef op de som. Op dertien terrassen kreeg de onderzoeker opnieuw leidingwater met prik.

Horecabedrijven die hun frisdrank uit een tap (post-mix) halen, kunnen ook heel gemakkelijk leidingwater met bubbels serveren. Het verkopen van leidingwater als mineraalwater is echter verboden. Mineraalwater is beschermd door de Warenwet en moet aan specifieke eisen voldoen. De Consumentenbond heeft dan ook een klacht ingediend bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die verantwoordelijk is voor de handhaving van de Warenwet.

De resultaten van de test zijn vergelijkbaar met de resultaten van een eerdere test uit 2000 toen op negentien van de 31 terrassen leidingwater werd geserveerd, terwijl Spa rood was besteld. Uit de nieuwe test bleek dat op zeven van deze negentien terrassen nog steeds leidingwater met prik wordt geschonken. Omdat horecaondernemers hardnekkig leidingwater als Spa rood blijven serveren, heeft de Consumentenbond de Koninklijke Horecabond Nederland in een brief verzocht om deze leden aan te spreken op hun misleidend gedrag.