Gemeente Leiden

Tips om overlast van GFT-afval te voorkomen

Publicatiedatum: 25 juli 2003

Tijdens de zomer kan de GFT-container voor overlast van geur, schimmels, bacteriën en ongedierte zorgen. U kunt een aantal dingen doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

MILIEU EN BEHEER - We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet:
* U kunt het composteren versnellen door af en toe een theelepeltje gips over uw GFT-afval te strooien.

* Zorg dat uw container in de schaduw staat en dat het deksel goed gesloten is. Dit laatste kan met afdichtingsband van Knauff of reband van Rigeps. Deze producten zijn te koop in veel doe-het-zelf-zaken.

* Ook kunt u de BioZak gebruiken. Dit is een composteerbaar zakje van maïszetmeel voor in uw keukenemmer. U kunt het GFT-afval hierin verzamelen en de zakjes dichtgeknoopt in de container deponeren. U koopt de BioZakjes bij diverse natuurwinkels en supermarkten.

* Containerfris en de producten HG tegen GFT en BIO-REM zijn middelen die stankoverlast beperken zonder de kwaliteit van het GFT-afval aan te tasten. Deze producten zijn te koop in verschillende drogisterijen, supermarkten en doe-het-zelf-zaken.
* Kattenbakkorrels met Milieukeur nemen geurtjes en vocht op. Let wel: gewone kattenbakkorrels mogen niet in de GFT-bak.
* Vochtig afval, zoals theezakjes, kunt u eerst laten drogen of in papier verpakken.

* Verpak vlees- en visresten in een krant en doe dit afval in de container die het eerst geleegd wordt. Op deze manier krijgen vliegen geen kans eitjes te leggen en krijgt u geen last van maden. Ook het goed afsluiten van de container voorkomt dat er vliegen in komen die eitjes kunnen leggen.

Schoonhouden container

Er zijn verschillende manieren om uw container schoon te houden;
* Speciale papieren GFT-zakken of kartonnen bodems zorgen ervoor dat de container niet alleen schoner blijft, maar ook dat de stankoverlast minder is. Deze zakken zijn te koop in verschillende supermarkten. Ook BioZakjes voorkomen stankoverlast.
* Maak de container niet schoon met chloor. Dit schoonmaakmiddel is zeer schadelijk voor het milieu. Gebruik liever soda of groene zeep.

Deze pagina is gewijzigd op 25-07-2003