EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

Nederlands bedrijfsleven massaal in protest tegen duitse tol

Verladersorganisatie EVO heeft de Duitse minister Stolpe verzocht de invoering van de tolheffing voor vrachtverkeer uit te stellen. Vanaf vandaag biedt EVO op haar website www.evo.nl haar leden en andere belanghebbenden de mogelijkheid om dit initiatief te ondersteunen. De actie heeft binnen enkele uren al geleid tot honderden reacties.

Binnenkort wordt in Duitsland de kilometerheffing (Lkw-Maut) voor vrachtverkeer vanaf 12 ton op de Duitse Autobahnen ingevoerd. Die invoering gebeurt echter zeer gebrekkig. Stolpe wil de nieuwe maatregel per 31 augustus van start laten gaan. Op dat moment is echter nog geen 10 procent van de vrachtauto's uitgerust met een elektronisch betaalkastje. De alternatieve betaalmethoden via internet of langs de weg leiden tot enorme administratieve en operationele kosten voor het bedrijfsleven dat via Duitsland haar goederen laat vervoeren.

EVO schat in dat de schade voor het Nederlands verladend bedrijfsleven in de honderden miljoenen euro's per jaar zal lopen. Naast de te betalen Maut onstaat er grote schade door de operationele problemen, waarmee het bedrijfsleven door de gebrekkige voorbereiding wordt geconfronteerd.

De invoering van tolheffing voor vrachtverkeer door Duitsland getuigt bovendien van gebrek aan samenwerking tussen de lidstaten van de Europese Unie op het gebied van beprijzing van mobiliteit. Dit brengt grote schade toe aan het vertrouwen van de burger en het bedrijfsleven in een goed functionerende interne markt.

EVO beschouwt deze actie als een slotoffencief na een groot aantal eerdere pogingen om de bewindslieden tot uitstel te bewegen.

Naast de brief aan Stolpe heeft EVO deze week ook de Nederlandse ministers Peijs, Brinkhorst en De Hoop Scheffer en de Eurocommissarissen De Palacio en Bolkesteijn gevraagd om de wens van het Nederlands bedrijfsleven te ondersteunen.

PB 2000.39
25 juli 2003