Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER ADELHEID BYTTEBIER VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE KANSEN 26 JULI 2003

Centraal meldpunt ouderenmishandeling voor Vlaanderen

Vlaams Minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke kansen, Adelheid Byttebier, geeft aan het Centrum Algemeen Welzijnswerk Zuid-Oost Vlaanderen het mandaat om als een centraal meldpunt voor ouderenmishandeling voor gans Vlaanderen op te treden.

De oprichting van dit centraal meldpunt is de afgelopen jaren op initiatief van de vorige minister, Mieke Vogels, grondig voorbereid. Dit gebeurde in nauw overleg met het Ouderen Overleg Kommitee (OOK), de mutualiteiten, de koepels van de rusthuizen en thuiszorgvoorzieningen, de provinciebesturen en de wetenschappelijke vereniging voor huisartsen.

Volgens een in 1998 uitgevoerd onderzoek zou 1 op 8 thuiswonende Belgische 65-plussers met psychisch, fysiek of seksueel geweld geconfronteerd worden.De Wereld Gezondheids Organisatie schat het aantal thuiswonende ouderen die met één of andere vorm van mishandeling worden geconfronteerd tussen de 4 en 6%.

Naast het opnemen en registreren van meldingen, zal het Centraal Meldpunt starten met een informatie-campagne. Bovendien worden er vormingspakketten opgesteld die regionale en provinciale initiatieven moeten ondersteunen. Het CAW Zuid-Oost Vlaanderen ontvangt voor dit project een subsidiëring van 50.000 Euro.

Minister Byttebier is tevreden dat het Centraal Meldpunt vanaf nu kan optreden voor gans Vlaanderen. Centraal Meldpunt Ouderenmishandeling: 09/ 36O 3366

info : Harry Vanbuel, woordvoerder van
minister Byttebier - tel. 02 / 553 24 99 e-mail: harry.vanbuel@vlaanderen.be