Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MinEZ: Tijdelijke regeling ordersteun scheepsnieuwbouw

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 321
Datum: 28-7-03

TIJDELIJKE REGELING ORDERSTEUN SCHEEPSNIEUWBOUW

Staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken heeft de Tijdelijke Regeling Ordersteun Scheepsnieuwbouw (TROS) bekendgemaakt. Het budget voor de regeling is 60 miljoen Euro. De regeling zal op 1 september a.s. in werking treden en wordt uitgevoerd door Senter. De regeling is gebaseerd op de verordening van de Raad van de Europese Unie van 27 juni 2002. Hierin staat de Raad het lidstaten toe steun te geven in marktsegmenten van de scheepsnieuwbouw die aanmerkelijke schade en ernstig nadeel ondervinden van oneerlijke Koreaanse concurrentie.
Op grond van de regeling kunnen Nederlandse scheepswerven in aanmerking komen voor subsidie voor de bouw van containerschepen, chemicaliëntankers, productentankers of LNG-tankers. Het moet daarbij om schepen gaan die minimaal 2 miljoen Euro kosten. De subsidie is maximaal zes procent van de prijs van het te bouwen schip.

Achtergrond
De concurrentiepositie van de Nederlandse werven steekt gunstig af bij die van andere Europese werven. Nieuwe technieken, efficiëntere productieprocessen en het bouwen van complexere en kleinere schepen hebben tot die positie geleid. Als gevolg van oneerlijke Koreaanse concurrentie en het voornemen van andere lidstaten van de Europese Unie om gebruik te maken van de door de Raad geboden mogelijkheid tot steunverlening, dreigen de Nederlandse werven hun positie te verliezen. Verlies van (Europees) marktaandeel, omzet en werkgelegenheid is daarvan het gevolg. Om die reden is besloten de Nederlandse scheepsbouw tijdelijk te steunen.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Luuc van Zijp, tel: (070) 379 61 17

28 jul 03 09:19