Vereniging FME-CWM

Keywords:

Kabinetsformatie 2003



Groen licht voor verkennende missie naar buurlanden Irak



Zoetermeer, 28 juli 2003 Een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven onderneemt samen met het ministerie van Economische Zaken een verkennende missie naar enkele buurlanden van Irak. De missie staat onder leiding van mr. drs. D.J. Bruinsma, directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen van het ministerie. De missie bezoekt Turkije (Istanbul), Jordanië (Amman), Koeweit (Koeweit-stad) en de Verenigde Arabische Emiraten (Dubai) in de periode van 27 augustus tot en met 5 september aanstaande.

De zakelijke delegatie wordt aangevoerd door drs. A. Kraaijeveld, voorzitter van de Task Force Irak en van de werkgeversvereniging voor de metaal- en elektro-industrie in Nederland, FME-CWM. Doel van de missie, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering, is het in kaart brengen van concrete mogelijkheden die het Nederlandse bedrijfsleven heeft bij de verwerving van opdrachten voor de wederopbouw van Irak.

Inmiddels hebben zich 19 bedrijven aangemeld voor de missie, die een breed spectrum aan sectoren vertegenwoordigen. Onder meer apparatenbouw voor koeling van bederfelijke producten, voor de levering van warm water en voor de productie van diervoedingsmiddelen. Maar ook uit sectoren als olie- en gaswinning, consultancy, transport , (drink)waterzuivering en de bouw zijn ondernemingen aanwezig. Het aantal deelnemende bedrijven kan overigens de komende dagen nog oplopen.

De nadruk ligt in eerste instantie op contacten met de buurlanden van Irak, omdat die reeds intensief handelsverkeer hebben met dat land. Dit biedt de deelnemende Nederlandse ondernemingen kansen de juiste contacten in de Irak omringende landen aan te knopen, om zo een betere uitgangspositie te verwerven wanneer de wederopbouworders voor Irak daadwerkelijk worden vergeven.

Een bezoek aan Irak zelf is op dit moment prematuur. De veiligheidssituatie alsmede de ontbrekende logistieke en overheidsstructuren staan dat niet toe. Voor het Nederlandse bedrijfsleven is het echter van belang om via deze verkennende missie voorbereidingen te treffen voor een later bezoek aan Irak, zodra de situatie daar is genormaliseerd.

Meer informatie over de verkennende missie is te vinden op de website van het NCH: www.handelsbevordering.nl/irak.htm
---

NOOT VOOR DE REACTIE (