Het Nederlandse Rode Kruis

28 juli 2003
Gehandicapte jongeren op vakantie met de J. Henry Dunant

Loungen op het dek

Als gehandicapte jongere ben je afhankelijk van ouders of verzorgers. Het is heerlijk om er zelfstandig een weekje tussenuit te kunnen. Vrijwilligers met dezelfde leeftijd als de gasten zorgen voor hulp en begeleiding.

Echt genieten
De jongeren aan boord hebben bijvoorbeeld een lichamelijke handicap, een spierziekte of zijn getroffen door kanker. De J. Henry Dunant is voorzien van alle gemakken en is volledig aangepast op rolstoelgebruikers tot en met een lift aan toe. Afgelopen week werden de jongeren verwend door een schoonheidsspecialiste, gingen ze naar het casino en was er een optreden van een ´mystery guest´. ´s Avonds is het feest op het schip. Er zijn dan optredens en muziek. Mét rolstoeldansen uiteraard.

Swingen tijdens een feest

Femke (24) ging al eerder mee met de J. Henry Dunant: "Op een goede dag kan ik tweeëneenhalf uur zitten, maar de rest van de tijd moet ik liggen. Op andere boten blijf je dan in je hut. Niet op de Henry Dunant. Daar rijden ze je als je wilt zelfs van de boot af om in je een rondje door zo´n plaats te maken. We zijn zelfs een keer met z´n allen naar de disco gegaan. Ja, ook ik, swingend in mijn bed! Fantastisch!"

Zichzelf zijn
Corrine (34) coördineerde tijdens de week alle ´leuke dingen´ zoals de spelletjes en de muziek. Dit doet ze al drie jaar. Waarom eigenlijk? "Ik vind het belangrijk om ze uit die medische sfeer te trekken. Op de boot kunnen ze zichzelf zijn. Wat de gehandicapte jongeren ook erg belangrijk vinden is dat de vrijwilligers dezelfde leeftijd hebben. Het is echt jongeren onder elkaar. Je kent dat wel, lekker tekeer gaan, keten - gelukkig kan ik wel wat hebben."

"Eén jongen was zelfs nog nooit naar de bioscoop geweest, dat geloof je toch niet? Hij heeft op de J. Henry Dunant een Harry Potterfilm gezien op het grote doek. Dat was genieten natuurlijk! Ook voor de vrijwilligers."

Meer informatie:

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis
* Zelf meehelpen? Kijk eens onder vrijwilliger worden of in de vacaturebank

* Wilt u ook deelnemen? Zoek het Rode Kruis bij u in de buurt via het kaartje van Nederland links.