Gemeente Dordrecht

vreemde ogen

---

`Dordtse' Writer in Residence wint prestigieuze literatuurprijs in Chili

Vincent Brinkhof
Nona Fernández Silanes, de Chileense schrijfster die deze zomer in Dordrecht verblijft in het kader van het literair project `Writers in Residence', heeft in eigen land de prestigieuze `Premio Municipal de Literatura' gewonnen. Deze prijs geldt als een van belangrijkste literaire onderscheidingen in Chili.

De prijzen worden jaarlijks uitgereikt door de stad Santiago aan de beste publicaties van het voorbije jaar in de categorieën `beste roman, verhaal, poëzie, theater en essay'. Onder de eerdere winnaars van deze prestigieuze prijs bevinden zich belangrijke Chileense auteurs als José Donoso, Roberto Bolaño en Antonio Skármeta. Dit jaar heeft Nona Fernández Silanes de prijs gekregen voor haar debuutroman `Mapocho' in de categorie `beste roman van het jaar'. De jury zegt in haar rapport: "Het is een ambitieuze roman, een ontdekkingstocht naar het verleden en heden van Chili. Het is een krachtige roman, geschreven in stevige proza zonder concessies aan sentimentaliteit, maar met een enorme impact".

Omdat Nona tijdens de zomermaanden in Dordrecht verblijft, zal haar moeder de prijs voor haar in ontvangst nemen op 7 augustus in Santiago. Voor de gemeente Dordrecht is het een bevestiging dat ze met haar keuze voor Nona de juiste selectie heeft gemaakt voor het project `Writers in Residence'.

Met vreemde ogen
De Chileense is de eerste van in totaal zes auteurs die in het kader van het project `Writers in residence' naar Dordrecht komen. `Writers in residence' is een cultuurproject op initiatief van de gemeente Dordrecht. Van 2003 tot 2006 worden jaarlijks twee jonge veelbelovende buitenlandse schrijvers uitgenodigd voor een verblijf van een aantal maanden in Hollands oudste stad. Ze krijgen de opdracht de stad `met vreemde ogen' te observeren en over hun ervaringen een essay te schrijven. Het is de bedoeling dat de schrijvers uit uiteenlopende culturen naar Dordrecht komen, zodat een kaleidoscoop aan verrassende verhalen over de stad tot stand komt. Verhalen waarin Dordrecht vanuit de onbevangen blik van een `vreemdeling' belicht wordt. Alle verhalen worden in het Nederlands vertaald en worden als serie gepubliceerd.

Feliciteren
Wie Nona wil feliciteren kan een berichtje achterlaten in het gastenboek op www.dordrecht.nl/metvreemdeogen, het gedeelte van de gemeentewebsite dat speciaal is ingericht voor het project `Writers in Residence'. Hier kunt u ook de columns lezen die Nona regelmatig over Dordrecht schrijft.

Terug