KNWV

28/7/2003
WEDSTRIJDZEILEN: Nederlandse en Spaanse successen op WK Splash en Vaurien.

In haar openingstoespraak hield ze haar publiek voor, dat "als je nooit verliest, je ook niet kunt winnen." Successen vielen er volop te vieren bij de prijsuitreiking van de Wereldkampioenschappen Splash & Vaurien in Stavoren. Een sensationele ontknoping op de laatste dag van het WK leverde Sandra van der Meyden de wereldtitel bij de Splash op. Bij de Vaurien zorgden Hidde-Jan en Mark Haven voor de wereldtitel bij de junioren. Ook bij de Vaurien vrouwen werd er bijzonder goed gepresteerd. Uiteindelijk bleken Marije en Jildou Faber vier punten tekort te komen voor de wereldtitel. Floortje de Vries en Mirjam de Boer eindigden op een verdiende derde plek. Stephan Veldman zeilde de hele week constant en veroverde daarmee de titel in de Eurocup Flash.

WK SPLASH
Tot en met de 8ste wedstrijd stond de Nieuw-Zeelander Brett Elstob in de Goldfleet Splashes fier aan kop. Ook op basis van zijn resultaten in de laatste 2 wedstrijden ging iedereen er van uit, dat opnieuw Nieuw-Zeeland de titel zou opeisen. Echter, door een paar fouten in deze laatste paar wedstrijden werden er door andere zeilers protesten tegen hem uitgebracht. Het resultaat hiervan was dat Brett voor de laatste 2 wedstrijden werd gediskwalificeerd, waarvan 1 wedstrijd nog aftrekbaar was. Aangezien het verschil tussen hem en de nummer 2 in het klassement Sandra van der Meyden toch al niet zo groot was, betekende dit dat aan de reeks Nieuw-Zeelandse successen tijdelijk een halt is toegeroepen. Sandra heeft een sterke, redelijk constante reeks gevaren en verdient op basis daarvan ook terecht het
Wereldkampioenschap. Het verschil tussen haar en haar concurrenten is groot. Naast sterk zeilende Nieuw-Zeelanders, bleken ook de Poolse en Britse zeilers voor geduchte concurrentie te zorgen.

Splash Silverfleet
In de runners up zeilcompetitie voor de WK werd de eer ook hier weggelegd voor een Nederlands meisje, Marieke Bos. Zij hield haar concurrentie ver op afstand. Rens Valk eindigde 28 punten hoger op de tweede plek, gevolgd door de Zwitser Francois Nicod. In de Silverfleet waren veel buitenlandse deelnemers in de top 15 te vinden. Naast de eerdergenoemde Zwitser eveneens Thomas Mermrod, en nog zeilers uit Zweden, Belgie, Polen en Groot-Brittannie. Heel bijzonder was de deelname van Sandeep Gajula uit India, die pas halverwege de week kwam, na aankomst onmiddellijk in een Splash het water op ging en uiteindelijk op de 84ste plaats eindigde.

WK VAURIEN
In het totaalklassement Vaurien werd de dienst voornamelijk uitgemaakt door de Spaanse ploeg. Liefst 6 Spaanse bemanningen maakten het de Nederlanders erg moeilijk. Johan Vissia en Helena Huisman konden in de afgelopen dagen steeds goed volgen, maar werden in de laatste
wedstrijd getroffen door materiaalpech. Ze hebben de laatste wedstrijd wel uitgezeild, maar door dit tegenvallende resultaat, zijn ze uiteindelijk op de elfde plek geëindigd. Tom Otte en Afke Deen eindigden als negende en Hidde-Jan en Mark Haven op de tiende plek. Voor Hidde-Jan en Mark was er echter wel een wereldtitel, want zij eindigden in een sterk gevaren en constante reeks bij de junioren als eerste. Een Spaans duo op de tweede en Roelof en Jelmer Kuipers op een mooie derde plek. Ook bij de vrouwen was het een Nederlands-Spaanse strijd. Met slechts 4 punten verschil eindigden Marije en Jildou Faber als tweede, op ruime afstand gevolgd door Floortje de Vries en Mirjam de Boer. Ondanks de Nederlandse en Spaanse successen is er hard gewerkt en gestreden om de punten. Met name de Italianen zorgden voor een fanatieke competitie. Zeilers uit onder meer Portugal, Duitsland, Uruguay en België stelden helaas iets teleur.

EUROCUP FLASH
Tegelijkertijd met de WK Splash & Vaurien werd ook gezeild voor de Eurocup Flash. Al vrij snel vanaf het begin was duidelijk dat de strijd zou gaan tussen Stephan Veldman en Auke van der Werf.
Uiteindelijk bleek Stephan Veldman de gelukkige nieuwe Europese kampioen te zijn. Jessica Crul eindigde op de derde plaats.

ALGEMEEN
In totoaal 450 deelnemers uit 18 landen, afkomstig uit 4 werelddelen namen deel aan dit evenement. Voor de Splash was het pas het 4e WK, voor de Vaurien betekende dit het 43ste WK. Ongeveer 150 vrijwilligers maaken het mogelijk dat het evenement georganiseerd kon worden. Een gezamenlijk WK Comité, bestaande uit de Vaurien- en de Splash/Flash klassenorganisaties, aangevuld met de KWS uit Sneek. De KWS was verantwoordelijk voor de wedstrijdorganisatie en was hiervoor een samenwerking aangegaan met de Zeilvereniging Workum. Een
internationale jury completeerde het geheel tijdens de WK week.

Stand Vaurien

1. Jesus Barrionuevo en Sanches Ambrosio Pedreno, Spanje

2. Jesus Amaliach en Jon Nausia, Spanje

3. Javier Serrano FcO. en Rosa Foruria, Spanje

Stand Vaurien Vrouwen

1. Olatz Munoz en Jaione Ayastui, Spanje

2. Marije en Jildou Faber, Nederland

3. Floortje de Vries en Mirjam de Boer, Nederland

Stand Vaurien Junioren

1. Hidde-Jan en Mark Haven, Nederland

2. Emilio Lanza en Rocio Segura, Spanje

3. Roelof en Jelmer Kuipers, Nederland

Stand Splash - Goldfleet

1. Sandra van der Meyden, Nederland

2. Arnold van Ham, Nederland

3. Timo Hagoort, Nederland

Stand Splash - Silverfleet

1. Marieke Bos, Nederland

2. Rens Valk, Nederland

3. Francois Nicod

Stand Flash

1. Stephan Veldman, Nederland

2. Auke van der Werf, Nederland

3. Jessica Crul, Nederland

www.worlds2003.org

Postbus 85393 · 8503 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl