ANBO

Utrecht, 23-07-2003
Ouderenorganisaties tegen toeslag kaartverkoop aan NS-loket NS neemt zich voor om bij aankoop van vervoerbewijzen aan het loket een toeslag te heffen. Dit staat in een adviesaanvraag die NS gedaan heeft bij de consumentenorganisaties verenigd in het LOCOV, waaronder de ouderenorganisaties CSO.
NS denkt dat door het duurder maken van de kaartjes aan het loket de klant gestimuleerd wordt om te kiezen voor een goedkoper alternatief, de kaartautomaat. Het CSO wijst dit voornemen van de hand.

NS heeft vanaf 2000 extra kaartautomaten geplaatst. Ondanks die maatregel zijn meer NS-medewerkers dan oorspronkelijk bedoeld nodig voor de verkoop van vervoerbewijzen aan het loket. NS benadrukt dat zij met deze maatregel beogen de service en informatie aan haar klanten op de stations te verbeteren.

Volgens het CSO zijn er veel reizigers, waaronder ouderen, die om diverse redenen de voorkeur geven aan het loket. Dit bewijst eens te meer dat persoonlijke kaartverkoop nodig blijft.

Door de voorgenomen maatregel zijn met name reizigers die voor hun mobiliteit zijn aangewezen op openbaar vervoer, waaronder veel ouderen, extra gedupeerd. Blijkbaar vindt NS dat zij voor normale service extra moeten betalen.
Het CSO is van mening dat NS met positieve maatregelen moet komen om de verkoop aan de automaat te bevorderen.