Agalev (Vlaanderen)

Hoe groen is
de federale regering?

Hoe groen is de federale regering?

Brussel 28 juli 2003

Toen het federale regeerakkoord rond was, werd gesteld dat 'dit het meest groene akkoord ooit' was. Agalev heeft toen op een persconferentie duidelijk gemaakt waarom dit niet haar mening was. Agalev wil op een constructieve wijze haar bijdrage leveren om dit regeerakkoord minstens in de uitvoering te vergroenen.

Daarom heeft Agalev-senator De Roeck vandaag twee groene amendementen ingediend op de programmawet.

Het eerste amendement voorziet dat groene stroom wordt vrijgesteld van de vooropgestelde energiebijdrage.

Agalev is verbaasd dat de nieuwe regering de energiebijdrage op groene elektriciteit ook wil verhogen. Het kan toch niet de bedoeling zijn om het gebruik van een milieuvriendelijke energiebron te ontmoedigen? Elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energiebronnen en van warmtekrachtkoppeling zouden juist een fiscale bonus moeten krijgen. Het zijn immers belangrijke instrumenten om het Kyotoprotocol na te leven. Agalev-senator Jacinta De Roeck vermoedt dat het hier om een vergetelheid van de regering gaat. Ze heeft dan ook een amendement ingediend om elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energie en van warmtekrachtkoppeling vrij te stellen van de energiebijdrage. Hiermee kan de regering opnieuw het vertrouwen herstellen met de bedrijven die instaan voor de productie van groene stroom.

Het tweede amendement maakt de oprichting mogelijk van een Federaal Fonds voor de sanering van stookolietanks. Verleden week vroeg de KWB terecht aandacht voor de problematiek van lekkende stookolietanks en de kosten waar mensen mee geconfronteerd worden als ze door gelekte stookolie vervuilde grond moeten laten saneren.

De toenmalig verantwoordelijke groene ministers (federaal staatssecretaris Olivier Deleuze en Vlaams minister Vera Dua) hadden met de petroleumsector een regeling uitgewerkt die dit probleem voor eens en voor goed zou moeten oplossen. De sector wou de kosten voor de sanering van de gronden op zich nemen, mits de consument ook een deel meebetaalt via een beperkte heffing op de huisbrandolie. Agalev heeft de zin voor verantwoordelijkheid van de sector in deze altijd sterk gewaardeerd.

Om de regeling echt sluitend te maken was de creatie van een federaal fonds nodig waarmee de vervuilende gronden kunnen gesaneerd worden.

Spijtig genoeg is de vorige federale regering er niet meer in geslaagd dit wettelijk te regelen en er voor te zorgen dat iedereen in de sector mee doet. Nochtans had Johan Malcorps samen met Patrik Vankrunkelsven hiertoe nog een initiatief genomen - een echte solidariteitsmaatregel die de kleine man rechtstreeks ten goede komt. Dit is typisch iets dat in een programmawet kan ingeschreven worden.

Als dit amendement wordt goedgekeurd, wordt vermeden dat in de toekomst mensen met torenhoge kosten worden opgezadeld om hun grond te onderzoeken of op te kuisen.

Dirk Holemans, Politiek Secretaris Agalev