Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GILBERT BOSSUYT VLAAMS

MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN EN ENERGIE 28 juli 2003

Vademecum Voetgangersvoorzieningen wijst de weg

Te voet gaan. Het is heilzaam voor de gezondheid, het heeft positieve effecten op de verkeersveiligheid, is milieuvriendelijk, bevordert sociale contacten en tempert de verkeersdrukte. Momenteel doen we 13,5% van onze verplaatsingen te voet. En als we de wagen laten staan voor afstanden van minder dan 1 kilometer kan dit aandeel minstens groeien naar 22,3%.

Meer ruimte en een betere infrastructuur voor voetgangers is dus geen overbodige luxe, vindt Vlaams minister van Mobiliteit Gilbert BOSSUYT. Het "Vademecum Voetgangersvoorzieningen" dat vandaag van de persen rolt, is daarvoor een onmisbare gids. Dit handboek is een leidraad bij het (her)inrichten van voorzieningen voor voetgangers. Het is een vervolg op het al verschenen "Vademecum Fietsvoorzieningen". Bij de redactie ervan was ook de voetgangersbeweging nauw betrokken.

In zes hoofdstukken wordt uitgebreid stilgestaan bij respectievelijk het belang van een voetgangervriendelijk beleid, de basisuitgangspunten voor voetgangersroutes, de juridische aspecten, ontwerprichtlijnen voor infrastructuur, signalisatie en reglementering, en onderhoud.

Volgens Minister BOSSUYT is het "Vademecum Voetgangersvoorzieningen" verplichte lectuur voor elke ontwerper, wegbeheerder en uitvoerder. De minister laat alvast een gratis exemplaar versturen naar alle Vlaamse gemeentebesturen, wegbeheerders, politiezones en openbare bibliotheken.

INFO : Joris.Vandenbroucke@vlaanderen.be Woordvoerder van minister Bossuyt
02/553 70 14 of 0475/98 14 58