Gemeente Amersfoort

'Piep zei de muis' voor kinderen van ouders met psychische problemen

datum: 29 juli 2003

De GGD Eemland, het RIAGG en de Stichting Welzijn Amersfoort ontwikkelden samen het project 'Piep zei de muis'. Dit project is gericht op het signaleren en ondersteunen van kinderen van ouders met psychi(atri)sche problemen. Het Fonds Openbare Gezondheidszorg heeft maximaal 52.824 euro toegezegd. Het college stelt een aanvullende subsidie van 12.955 euro beschikbaar.

Kinderen van ouders met chronische psychi(atri)sche problemen lopen een groter risico om stoornissen te ontwikkelen. Hun basisveiligheid thuis is niet gegarandeerd en ze hebben vaak taken en verantwoordelijkheden in de zorg voor hun ouders. Er bestaat nog weinig of geen kennis over succesvolle hulp op dit gebied. 'Piep zei de muis' richt zich niet alleen op signalering en doorverwijzing. Het biedt ook een concreet laagdrempelig activiteitenaanbod aan kinderen in de wijk. Het project is bestemd voor kinderen van 4 tot 7 jaar.

Start in Kruiskamp/Koppel
'Piep zei de muis' start in Kruiskamp/Koppel. Uit onderzoek van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD is gebleken dan 30% van de leerlingen van de basisscholen in deze wijk kampt met psychosociale problemen. Als het project succesvol is, wordt onderzocht of het project ook kan worden ingevoerd in andere wijken. Op verzoek van het fonds OGZ wordt 'Piep zei de muis' landelijk ingebed in het project 'Kinderen in de knel' van het Trimbosinstituut. Zo kan het project door het Trimbosinstituut ontwikkelde methodieken gebruiken en zijn er meer uren beschikbaar voor projectleiding.

Laagdrempelige hulp
'Piep zei de muis' past in het gemeentelijk beleidsprogramma 'Wijkgerichte gezondheidszorg', omdat het een vernieuwende vorm van deze zorg is. De samenwerking van drie uitvoerende instellingen biedt een duidelijke meerwaarde. Het project past ook in het beleidsprogramma 'Jongeren en preventie'. In verhouding hebben Amersfoortse kinderen een grote psychosociale hulpvraag. Dit project biedt inzicht in de signalering door de eerstelijnszorg en een laagdrempelige vorm van hulp. Voor mensen met een lage sociaal-economische status is de drempel naar het RIAGG en psychische hulpverlening hoog. Daardoor wachten zij vaak te lang met het vragen van hulp. De SWA heeft in de wijken een lage drempel. Hulp in een vroeg stadium voorkomt verergering van klachten en een zwaardere behandeling.

'Piep zei de muis' start op 1 augustus 2003 en heeft een looptijd van twee jaar. De komende maanden worden de nodige voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. De kinder- en ouderactiviteiten starten in januari 2004. Eind 2004 wordt een handboek uitgewerkt, zodat ook andere organisaties kunnen delen in de opgedane kennis. In juli 2005 vindt een evaluatie plaats.