Ministerie van Justitie

Persbericht

Wettelijke rente voor niet-handelstransacties per 1 augustus verlaagd 30 juli 2003

Sinds 1 december 2002 kennen we twee soorten wettelijke rente:

1) de wettelijke rente voor handelstransacties die voortvloeit uit een recente Europese richtlijn (art. 6:119a en 120 lid 2 BW).

2) de wettelijke rente die we ook daarvoor al kenden: deze blijft gelden voor niet-handelstransacties (bijvoorbeeld een transactie tussen een winkelier en een consument) (artikel 6: 119 en 6:120 lid 1 BW)

Wettelijke rente voor handelstransacties

De wettelijke rente voor handelstransacties wordt telkens voor een half jaar bepaald op basis van de marginale toewijzigingsrente die de ECB heeft toegepast voor de meest recente basisherfinancieringstransactie die heeft plaatsgevonden vóór 1 januari respectievelijk 1 juli van elk jaar, vermeerderd met 7 procentpunten.

De betreffende marginale toewijzingsrente wordt bekend gemaakt via de website van de ECB en DNB. De rente is voorts kenbaar via de website van het Ministerie van Financiën (doorklikken naar het Agentschap van het Ministerie).

Een handelstransactie is een overeenkomst op grond waarvan goederen of diensten tegen vergoeding worden geleverd en waarbij partij zijn natuurlijke personen die een onderneming drijven of een beroep uitoefenen en/of rechtspersonen. De rente gaat in de meeste gevallen meteen lopen als de betalingstermijn is verstreken.

Wettelijke rente voor niet-handelstransacties

De wettelijke rente voor niet-handelstransacties wordt vastgesteld bij algemene maatregel van bestuur. Per 1 augustus 2003 wordt deze rente verlaagd van 7 naar 5 procent.

De wettelijke rente is de rente die verschuldigd is als vergoeding voor vertragingsschade bij een verbintenis tot betaling van geldschulden.