Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg van 24 juli 2003

Vorming Nationale Recherche en BRT/IFT
In het overleg van juni is geen overeenstemming bereikt over de eerste fase van de vorming van de NR en de BRT/IFT. De Minister van BZK heeft de politievakorganisaties in het overleg van 24 juli een voorstel gedaan waarin de hoofdlijnen voor vervolgstappen zijn opgenomen. Deze hoofdlijnen worden in technisch overleg verder uitgewerkt en moeten leiden tot een Sociaal Statuut voor de vorming van de NR en de BRT/IFT. De politievakorganisaties hebben aangegeven de hoofdlijnen niet als limitatief te beschouwen en zich daarmee de vrijheid voor te behouden aanvullingen te plegen op het voorstel van de Minister. De notitie is de aanzet voor technisch overleg op 29 juli 2003.

Europese aanbesteding regeling verlofsparen afgerond In de CAO 2001-2003 is de regeling verlofsparen opgenomen. De gelden die een deelnemer via deze regeling spaart moeten worden ondergebracht in een 'fonds'. Dit fonds komt vrij op het moment dat de deelnemer van de regeling gebruik gaat maken. Op grond van de regelgeving moet er een Europese aanbesteding plaatsvinden waarbij financiële instellingen de gelegenheid hebben een offerte uit te brengen die voor de deelnemer de meest gunstige voorwaarden garandeert. Uiteindelijk is gekozen voor de Rabobank (Robeco). De uitvoering zal zo snel mogelijk van start gaan, met een terugwerkende kracht tot 1 januari 2003.

UWV/USZO en de eindejaarsuitkering (13e maand)
Enkele maanden geleden heeft de ACP de Minister van BZK gevraagd hoe het zat met de verwerking van de eindejaarsuitkering door het UWV-USZO en het ABP. Dit naar aanleiding van vragen en klachten van leden over (kennelijke) onjuistheden in hun uitkeringen. De Minister van BZK heeft nu schriftelijk geantwoord dat de eindejaarsuitkering door het ABP verwerkt is in de pensioenen. Wel zijn er problemen bij het UWV/USZO daar waar het gaat om de verwerking van de eindejaarsuitkering in de uitkeringen. Aangezien dit niet acceptabel is, zal er op korte termijn inzicht komen in de aard en omvang van de problemen. Een plan van aanpak moet de problemen voor 1 januari 2004 oplossen.

Problemen met de uitvoering van de AFUP
Bij de uitvoering van de AFUP (specifieke) regeling hebben zich een aantal problemen voorgedaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om onjuiste lijsten vanuit de korpsen voor de opbouw van achterstanden in premiebetaling of om het niet kunnen berekenen van de AFUP-garanties voor de hogere schalen. Ook deze problemen moeten voor 1 januari 2004 zijn opgelost met een duidelijk overzicht.

Duidelijkheid over rechtspositionele aspecten PO 2002 In de afgelopen tijd is gebleken dat er over tal van rechtspositionele aanspraken ten aanzien van PO 2002 problemen en onduidelijkheden zijn ontstaan. Het gaat dan om het opnemen van verlof, AFUP en bewapening. Wat betreft vervolgopleidingen is afgesproken dat een surveillant niet aangesteld kan worden in de rang van aspirant. De Minister van BZK heeft de politievakorganisaties een conceptcirculaire voorgelegd met als doel deze onduidelijkheden op te lossen. Inhoudelijk zijn door de politievakorganisaties een aantal opmerkingen gemaakt. Ook is aangegeven dat voorstellen over huisvesting en reiskosten van aspiranten nog niet zijn meegenomen in deze conceptcirculaire. Dit jaar worden hierover nadere afspraken gemaakt en zal de definitieve circulaire verschijnen.

Toekomst van de flexbepalingen
In de CAO 1999-2000 zijn een drietal zogenaamde flexbepalingen opgenomen. Het gaat daarbij om tijdelijke aanstellingen, tijdelijke bevorderingen en verplichte verplaatsing. Voor deze afspraak is een zogenaamde horizonbepaling opgenomen. Met andere woorden, na 3 jaar zouden deze bepalingen weer vervallen tenzij de Minister van BZK en de politievakorganisaties in overleg tot een andere afspraak kunnen komen. In 2002 is een eerste evaluatie uitgevoerd. Uit deze evaluatie bleek onder meer dat de bepalingen vooral gericht zijn op het belang van de organisatie. Het belang van de medewerker blijft onderbelicht. In het overleg ligt een voorstel van de Minister van BZK (op grond van de eindrapportage van de werkgroep flex van het CGOP). De politievakorganisaties hebben aangegeven niet te kunnen leven met dit voorstel. Voorgesteld is om de flexbepalingen alleen nog toe te staan voor een regiokorps dat een voor de vakorganisaties toetsbaar ontwikkelingsgericht Personeelsbeleid heeft. Uit dit beleid moet onder andere blijken dat flexibiliteit ook ten behoeve van de ambtenaar mogelijk is (bijvoorbeeld de combineerbaarheid van arbeid en zorg en (persoonlijke)ontwikkeling van de ambtenaar). De politievakorganisaties willen hiervoor landelijke criteria ontwikkelen en vaststellen. Het regionaal beleid moet vervolgens getoetst worden aan deze criteria om na instemming van de vakorganisaties gebruik te maken van de eerder genoemde flexafspraken.

Evaluatie RTGP
De Minister van BZK heeft de politievakorganisaties een brief toegezonden over een nader onderzoek naar de Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Politie (RTGP). De politievakorganisatie ACP had hierover in een brief van 20 maart 2003 een groot aantal kwalitatieve vragen gesteld. Naar mening van de ACP heeft de Minister geen antwoord gegeven op de door ons gestelde vragen. Dit heeft volgens de vakorganisaties tot gevolg dat het niet mogelijk is tot een goede evaluatie te komen. Ook loopt per 1 januari 2004 de afspraak af tussen de Minister van BZK en de politievakorganisaties over de ondergrens van 32 uur trainen. Nieuw overleg hierover is naar mening van de politievakorganisaties noodzakelijk.