Gemeente Nieuwegein

Grootste uil van Europa in Milieu Educatie Centrum

Op woensdagmiddag 30 juli zijn twee levende uilen in het Milieu Educatie Centrum (MEC). Een daarvan is de grootste uil van Europa, de oehoe 'Boefie'. Wil je met deze uil op de foto? Grijp dan nu je kans! Daarna kun je ontdekken wat de uilen gegeten hebben. Pluis zelf braakballen uit en ontdek van welk dier de botjes zijn. Ben je tussen de 10 en 12 jaar, meld je dan snel aan bij een van de medewerkers van het Milieu Educatie Centrum.

Aanraken
Boefie en Elin, twee heuse uilen brengen een bezoek aan het MEC. Elin is een handtamme kerkuil. Je kunt hem aanraken, z'n oren bekijken en z'n nagels voelen. En wie durft mag hem vasthouden met een echte valkeniers handschoen. Je kunt dan samen met Elin op de foto. Boefie is een Europese Oehoe, de grootste uil van Europa. Na een verhaal over deze uilen ontdekken kinderen alles over het voedsel van deze bijzondere vogels. Wat vogels eten kun je vaak zien aan de vorm van de snavel. Maar ook andere sporen geven aanwijzingen. Een voorbeeld daarvan zijn braakballen.

Braakballen
Uilen eten hun prooien helemaal op. Zelfs haartjes, veertjes en botjes gaan mee naar binnen. Maar niet alles is even goed verteerbaar. De onverteerbare delen worden door de uilen uitgebraakt in de vorm van ballen. Deze ballen worden braakballen of uilenballen genoemd. Als je ergens een braakbal vindt, dan weet je dat er uilen in de buurt zijn. Het is heel interessant om een braakbal uit elkaar te halen, want je kunt dan precies nagaan wat de uil gegeten heeft.

De activiteit begint om 14.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Meld je snel aan bij de medewerkers van het MEC, want vol is vol. Bel of mail vóór 24 juli naar 030-605 55 14 of mec@nieuwegein.nl, (vermeld je naam, adresgegevens, telefoonnummer en leeftijd).

Invoerdatum 18-7-2003