Kenniscentrum voor uiterlijke verzorging (KOC)

evenementen

Nieuwe cursussen voor praktijkopleiders

Als u dit najaar Erkend leerbedrijf in de Haarverzorging wilt worden, dan is één van de voorwaarden dat u de ?Basiscursus voor de praktijkopleider? volgt. Vanaf oktober 2003 organiseert KOC deze cursus. Wilt u kunnen garanderen dat u leerlingen in uw salon goed begeleidt en daarom uw kennis als praktijkopleider onderhouden? Volg dan één van de vervolgworkshops: ?Vaktechniek in Beweging?, ?Arbeidsomstandigheden? of ?Beoordelen van leerlingen?. De nieuwe basiscursus en workshops vervangen de huidige cursussen voor praktijkopleiders.

Om als leerbedrijf erkend te blijven, moet een praktijkopleider regelmatig nieuwe pedagogisch-didactische kennis opdoen. Samen met de Sociale Partners heeft KOC hiervoor - naast de ééndaagse basiscursus - diverse workshops ontwikkeld, die elk één dagdeel duren. De thema?s van de vervolgworkshops variëren van opleidingsmogelijkheden voor leerlingen in de salon tot arbeidsomstandigheden en beoordelingstechnieken. U bepaalt zelf welke workshop u op welk moment kiest. Daarbij is de korte cursusduur natuurlijk ook erg aantrekkelijk.

Basiscursus voor praktijkopleiders

Welke consequenties hebben veranderingen in het kappersonderwijs voor u als praktijkopleider en hoe integreert u die in uw leerbedrijf? Gedurende één cursusdag krijgt u alle essentiële informatie voor het die aansluiten bij het profiel van uw leerling. Daarnaast maakt u kennis met de te kiezen werkmethoden en leermiddelen die aansluiten bij de scholing van uw leerling. Ook hoort u wat de criteria zijn voor een goed opleidingsplan en hoe u een opleidingsplan in uw bedrijfsprofiel integreert.

Vaktechniek in beweging

Tijdens de vervolgcursus ?Vaktechniek in beweging? maakt u kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van opleiden. Zo wordt onder andere aandacht besteed aan het opleiden volgens (bepaalde) leerwerkmethoden die uiterst geschikt zijn voor het coachen van uw medewerkers. Kortom, activerende leerwerkmethoden staan centraal in deze workshop.

Arbeidsomstandigheden

In de kapperswereld zijn handeczeem en rugklachten helaas vaak voorkomende klachten. Daarom is in 2001 het arboconvenant Kappers afgesloten door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Sociale Partners. Maar wat betekent dit arboconvenant voor uw bedrijf? En welke voordelen heeft het voor u? In de workshop ?Arbeidsomstandigheden? worden deze vragen beantwoord en krijgt u handvatten aangereikt om uw leerling op dit onderdeel goed te begeleiden.

Beoordelen van leerlingen

De workshop ?Beoordelen van leerlingen? is gericht op planning en organisatie van functionerings- en beoordelingsgesprekken. Andere aandachtspunten zijn gesprekstechnieken en de criteria voor vaktechniek en beroepsvaardigheden, met name het verschil tussen het beoordelen van vaktechniek enerzijds en de
beroepsvaardigheden/-competenties anderzijds.