Centrum voor Arbeidsverhoudingen

Centrales willen duidelijke rol voor ambtenaar bij totstandkoming integriteitsbeleid en gedragscode

De Centrales van Overheidspersoneel (onder andere de CCOOP waarbij CNV Publieke Zaak is aangesloten) betreuren het, dat in het wetsvoorstel tot Wijziging van de Ambtenarenwet in verband met normen en waarden voor goed ambtelijk handelen en algemene regels over integriteit, de ambtenaar op geen enkele manier wordt betrokken bij de totstandkoming van het integriteitsbeleid en het invoeren van een gedragscode.

Dit staat in het op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 28 juli 2003 door de Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid (ROP) uitgebrachte advies over het wetsvoorstel. Doelstelling van het wetsvoorstel is de normen en waarden die verbonden zijn aan het vak van ambtenaar vast te leggen en daardoor de kwaliteit van de overheid te bevorderen en het functioneren van de ambtenaar te verbeteren.

Centrales: advies OR noodzakelijk
" Het wetsvoorstel gaat te zeer uit van: voor u, over u maar wel zonder u", aldus de Centrales. Zij vinden de in het wetsvoorstel opgenomen informatieplicht aan de Ondernemingsraad onvoldoende voor het stimuleren van de betrokkenheid van de ambtenaren en het bevorderen van de continue aandacht voor de gedragscode en het integriteitsbeleid. "Voor het creëren van voldoende draagvlak dienen het integriteitsbeleid en de gedragscode voor overleg en advies aan de OR te worden voorgelegd, en dient de ambtenaar hierin een duidelijke rol toebedeeld te krijgen", aldus de Centrales.

De Centrales van Overheidspersoneel zijn voorts van oordeel dat regelgeving alleen niet voldoende is om het functioneren van de ambtenaar te normeren. "Met de uitgebreide opsomming van gedragingen die de ambtenaar niet mag plegen dreigt het reguleren om te slaan in aan banden leggen. Dit draagt het risico in zich dat een keurslijf van rigide en knellende verplichtingen ontstaat waaraan de ambtenaar moet voldoen."
De Centrales vinden dat de ambtenaar over voldoende middelen en bevoegdheden zal moeten beschikken. Ook de waardering en beloning - niet alleen in materiële zin - zullen de ambtenaar stimuleren zich aan de normen te houden. Reden voor de Centrales de minister van BZK te verzoeken hiermee rekening te houden en de ambtenaar in meer positieve zin te bejegenen.

Decentrale overheden
De decentrale overheden pleiten in het aan de Minister van BZK uitgebrachte advies van de ROP voor een maximale vrijheid bij de vaststelling van het integriteitsbeleid en de inhoudelijke invulling van de gedragscode. Zij vrezen dat een betrekkelijk centrale sturing door aan sectoren op detailniveau verplichtingen op te leggen moeilijk uitvoerbaar zal blijken te zijn. Op lokale omstandigheden moet optimaal kunnen worden ingespeeld.
De decentrale werkgevers stellen de minister van BZK voor aan te sluiten bij hetgeen in het kader van de dualisering inzake de gedragscode is geregeld voor de politieke ambtsdragers in provincies en gemeenten.

Int.183 Integriteit ambtenaren - advies ROP - 29 juli 2003.
---