Syntens

Syntens project voor Noordelijk MKB succesvol

MKB ontwikkelde nieuwe diensten, investeerde en kwam tot kostenreductie

Wat zijn de opbrengsten van een project dat innovatieve toepassing van ICT stimuleert bij ondernemers in Noord-Nederland? Dat hebben twee studenten van de International Business School Groningen in opdracht van Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, onlangs onderzocht. Belangrijkste conclusie is dat 84% van de ondervraagden aangeeft nieuwe diensten aan hun bedrijfsactiviteiten te hebben toegevoegd.

Voorbeelden van die nieuwe diensten zijn het op afstand in de gaten houden van de voortgang van een order, of het online meedenken over het ontwerp van nieuwe software. Bij de deelnemers aan het door het mede door SNN gefinancierde project is na afloop een vragenlijst voorgelegd, om te onderzoeken wat de opbrengsten zijn geweest. Onder meer is gemeten in welke mate het project resultaat heeft opgeleverd in termen van dienstontwikkeling, werkgelegenheid, vervolginvesteringen, kostenbesparing, of omzetvergroting. Projectleider Jasper Hemmes van Syntens is tevreden met de resultaten. "Alleen qua werkgelegenheid blijft het project achter bij de verwachtingen. Zo'n 14 nieuwe banen zijn gecreëerd, terwijl de verwachting 41 was". Een verklaring hiervoor is dat de evaluatie bij een groot deel van de deelnemers in een te vroeg stadium is gehouden. Daarnaast is de groei van de werkgelegenheid bij de bedrijven die ICT oplossingen hebben ingevoerd bij de deelnemers niet gemeten.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de investeringen in ICT kostenreductie heeft opgeleverd bij 76% van de deelnemers. Daarbij gaat het om minder papierwerk, kortere ordertijden en minder tijd kwijt met administratie. De gemiddelde investering van de bedrijven bedroeg 28.300 euro.


---