Gemeente Stede Broec 30-7-2003
Zomerperikelen


Deze zomer zijn de temperaturen al meerdere malen boven de dertig graden gekomen. Vooral bij dit warme weer kan er veel overlast ontstaan door stank en ongedierte. Rolemmers in de tuin bijvoorbeeld, kunnen een hoop ellende veroorzaken. Om te zorgen dat u rustig in de tuin kunt zitten, geven we hieronder een aantal tips voor een schone rolemmer.

Stank
Wanneer afval vochtig is, gaat het rotten en vervolgens stinken. De stankoverlast kan beperkt worden door afval minder vochtig in de bak te ?dumpen?. Gebruik bijvoorbeeld een lekbakje voor keukenafval en etensresten. U kunt etensresten ook verpakken in een krant. Snoeiafval of gemaaid gras kunt u het beste een dag laten liggen. Na die dag is het opgedroogd en kan het de groene emmer in.

Om de groene container schoon en droog te houden, zijn er in de winkel papieren zakken te koop. Iets simpeler en goedkoper, maar met net zoveel effect: eierdozen op de bodem.

Ongedierte
In de zomer komt het vaak voor dat er maden uit de groene rolemmer komen kruipen. Maden kunnen in de bak komen doordat vliegen eieren leggen in bedervend afval zoals vlees- en visresten. Die resten zijn het voedsel voor maden. Probeer vleesresten daarom te verpakken in plastic en gooi ze dan in de grijze emmer.

Maden kruipen de bak uit om in een rustige, droge omgeving te veranderen in een vlieg. Ze zijn vervelend maar ongevaarlijk. Als er maden in de rolemmer zitten, kunt u daar niets aan doen totdat de bak leeg is. De rolemmer moet dan goed schoongemaakt worden, ook onder de rand van de deksel, om alle eitjes te verwijderen.

Gezondheid
De overlast die veroorzaakt wordt door de groene emmer, is hinderlijk en vervelend voor mensen . Toch zal het de gezondheid niet direct in gevaar brengen. Probeer de bak zoveel mogelijk in de schaduw te zetten en houd de emmer gesloten. Bij normaal en hygiënisch gebruik blijft zo de overlast beperkt en zijn gezondheidsrisico`s door bacteriën, schimmels en vliegen vrijwel uitgesloten.

Informatie
Meer informatie over afval en rolemmers kunt u vinden op de site van het Centraal Afvalverwijderingsbedrijf CAW: www.caw.nl. U kunt ook bellen, telefoon: 0227-65 64 44.