Gemeente Voorschoten

Persberichten - Rondje Voorschoten met de rolstoel Uitgebracht op: woensdag 30 juli 2003

Een groep prominente Voorschotenaren maakt op vrijdag 22 augustus 2003 per rolstoel een tocht door het dorp om zelf te ervaren in hoeverre Voorschoten rolstoeltoegankelijk is. De groep vertrekt vanaf het gemeentehuis om 14.15 uur.

Het Platform Gehandicaptenbeleid Voorschoten organiseert de tocht in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap. Het doel van de rolstoeltocht is om wederzijds begrip te kweken tussen valide mensen en gehandicapten bij het voorkomen van (vaak onnodige) hindernissen op de openbare weg.

Het Platform heeft een gezelschap uitgenodigd van Voorschotenaren die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij de openbare weg in Voorschoten. Het Platform begroet op 22 augustus de volgende personen op het gemeentehuis: burgemeester W.M. Verver-Aartsen, wethouder P.J. Verschoor, raadsleden van politieke partijen, medewerkers van het Uitvoerend Bedrijf en organisaties als de VAC (Vrouwen Advies Commissie). Zij zullen de gehandicapte weggebruikers ontmoeten van de adviesgroep Toegankelijkheid Voorschoten en het Platform Gehandicaptenbeleid.

Rolstoelen en rollators
Het Platform Gehandicaptenbeleid zorgt in goede samenwerking met de afdeling WVG (Wet Voorziening Gehandicapten) van de gemeente voor de nodige rolstoelen en rollators. Gehandicapten met veel dagelijkse ervaring in het dorp doen ook mee aan de ronde. Zij zorgen voor begeleiding en advies aan de gasten, die voor het eerst de straten en trottoirs van Voorschoten vanuit een rolstoel zullen zien.

Wederzijds begrip
Mensen zonder handicap zijn vaak van goede wil, maar weten vaak weinig af van de problemen die gehandicapte weggebruikers ondervinden. Zo bouwen winkeliers soms uitstallingen op straat die rolstoelers wanhopig maken, mensen parkeren hun auto zo dat er voor een rolstoel geen doorkomen meer aan is en de langzame gang van mensen met een rollator kan voor mensen die haast hebben, nogal eens ergernis opwekken. Het platform hoopt op meer wederzijds begrip als resultaat van de rolstoeltocht. Daarnaast hoopt het platform dat er bij de inrichting en verandering van de openbare weg in de toekomst rekening gehouden zal worden met gehandicapte weggebruikers.

Europees Jaar van de Gehandicapte
Het doel van het Europees jaar van mensen met een handicap is om een ontmoeting mogelijk te maken tussen mensen met en mensen zonder een handicap. In Voorschoten is in het kader van het Europees Jaar van de Gehandicapte een nieuwe nota vastgesteld, die streeft naar integraal beleid voor mensen met een handicap. Daarnaast vindt in augustus in de bibliotheek een expositie plaats met kunst van mensen met een verstandelijke handicap, tijdens het weekend van Voorschoten wordt een groot feest gehouden en bij het Rode Kruis staat een verwendag op stapel.


- einde bericht -