Gemeente Haarlem


30 juli 2003
Jesseke van Buuren/afdeling Klantenservice & Communicatie
135/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht



Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
N.a.v. overlast door jongeren:
Burgemeester Pop stelt alcoholverbod in op Flevoplein

Het college van burgemeester en wethouders van Haarlem heeft vandaag besloten tot het instellen van een alcoholverbod op het Flevoplein. Het alcoholverbod betekent dat het verboden is op het Flevoplein en in de directe omgeving ervan alcoholhoudende dranken te nuttigen of aangebroken flessen, blikjes en dergelijke en glazen met alcoholhoudende drank bij zich te hebben.

Ongeveer dertig omwonenden van het Flevoplein in Haarlem-Noord hebben met steun van de wijkraad Delftwijk/Waterbuurt bij de gemeente aandacht gevraagd voor de overlast die ze ondervinden van jongeren op het plein: geluidsoverlast tot diep in de nacht, auto's op het speelterrein en intimidatie van bewoners.

Twee groepen jongeren (in de leeftijdscategorie 14-19 en 20-25 jaar) maken gebruik van het plein. Vooral de oudere groep, voornamelijk afkomstig van buiten de buurt en uit Amsterdam, zorgt voor de overlast. In overleg met bewoners, politie en stichting Radius is besloten tot een tweesporenbeleid: aan de ene kant ondersteuning van de groep 'welwillenden', maar aan de andere kant hard repressief optreden tegen de overlastgevers.

De politie heeft een speciale jeugdsurveillance ingesteld die tot taak heeft de overlastgevende jongeren aan te spreken, te verbaliseren en/of aan te houden, afhankelijk van de situatie. Met het alcoholverbod sluit de gemeente aan bij de inspanningen van de politie om ongewenst gedrag tegen te gaan. Een alcoholverbod als voor het Flevoplein is al langer van kracht voor de gehele binnenstad en enkele andere locaties in de gemeente.

Het alcoholverbod gaat in op 8 augustus aanstaande nadat het besluit officieel is gepubliceerd in de Stadskrant.


---- --



023-5114362