Gemeente Heerlen

b e r i c h t


---

---

---

---

---

Rijksoverheid voert taken niet uit!

De gemeente Heerlen heeft een protestbrief gestuurd aan minister Verdonk van Justitie met het verzoek eindelijk de overheidstaak op zich te nemen met betrekking tot de opvang van in Nederland rechtmatig verblijvende asielzoekers. Verder verzoekt de gemeente om vergoeding van opvangkosten.

Zodra een asielzoeker van de IND de mededeling krijgt dat hij uitgeprocedeerd is, heeft hij nog 28 dagen de tijd om reispapieren te regelen om terug te keren naar het land van herkomst. Na 28 dagen wordt de asielzoeker in de gemeente op straat gezet. Met de komst van de Nieuwe Vreemdelingenwet 2001 gaat het rijk namelijk uit van de eigen verantwoordelijkheid van de asielzoeker. Uit de praktijk blijkt dat maar een klein percentage asielzoekers daadwerkelijk terugkeert. Sommigen willen gewoonweg niet terugkeren, maar er zijn er ook die om technische redenen niet kunnen terugkeren. Daarnaast zijn er asielzoekers die een nieuwe procedure opstarten. Zij mogen die procedure van het rijk in Nederland afwachten, maar hebben geen recht meer op opvang of geld. De gemeente Heerlen is echter van mening dat het de taak van het rijk is om deze asielzoekers op te vangen. Het rijk erkent zelfs dat zij hierin een taak heeft, gezien de uitspraken van minister Nawijn dat gemeenten deze asielzoekers mogen opvangen en de rekening kunnen declareren bij het rijk! De gemeente Heerlen heeft inmiddels dan ook een eerste declaratie ingediend.

De Heerlense praktijk
Ook in de gemeente Heerlen doet zich bovenstaande situatie voor en regelmatig worden alleenstaanden en gezinnen op straat gezet. Vanuit humanitaire overwegingen, maar ook om de daklozenproblematiek in de gemeente Heerlen niet te verergeren heeft het college van burgemeester en wethouders in 2002 besloten om middelen beschikbaar te stellen voor een noodopvang voor asielzoekers die nog in afwachting zijn van reispapieren om terug keren naar hun land van herkomst of die een nieuw opgestarte procedure in Nederland mogen afwachten. Dit doet de gemeente onder protest, omdat zij vindt dat dit een taak is van de rijksoverheid!

Declaratie
De gemeente Heerlen heeft bij het ministerie van justitie een declaratie ingediend van ruim 24.000 euro voor de kosten van opvang van de heer A. Na vijf jaar procederen krijgt de heer A. eindelijk zijn verblijfsvergunning. De Immigratie en Naturalisatiedienst heeft erkend dat de heer A. niet kan terugkeren naar het land van herkomst. De heer A. vluchtte in september 1998 naar Nederland. De volgende dag kreeg hij van de IND te horen dat hij niet in Nederland mocht blijven en is hij op straat gezet. De heer A. werd daarna opgevangen, onder andere met geld van de gemeente, bij de Gerrit van de Paschstichting tot het moment hij een verblijfsvergunning kreeg.

Gemeente Heerlen, 30 juli 2003
Afdeling Communicatie
Doyna Genet, tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl

---- --