Gemeente Gouda


musea: Hepworth in brons

Persbericht, juli 2003

Museum het Catharina Gasthuis, Gouda presenteert van 13 juli -28 september 2003:

HEPWORTH IN BRONS

gepolijste bronzen beelden van Barbara Hepworth (1903-1975).

Deze tentoonstelling van 23 gepolijste bronzen beelden schenkt aandacht aan het tot nu toe minder bekende aspect van het oeuvre van Barbara Hepworth, die 100 jaar geleden geboren werd. Zij was de eerste Engelse abstracte beeldhouwster. De expositie in Museum het Catharina Gasthuis, is naast de tentoonstelling in Groot Britanië de enige die in Europa te zien zal zijn. Op 12 juli wordt door Sir Alan Bowness, oud-directeur van de Tate Gallery in Londen de tentoonstelling geopend.

brons

Dame Barbara Hepworth gebruikte brons voor haar beelden vanaf midden jaren 50, daarvoor maakte zij sculpturen direct in hout en steen. Het grote succes dat zij vooral na 1945 kende, dwong haar als het ware haar beelden in een oplage te gaan gieten. Kenmerkend was echter dat zij beelden, bedoeld om in brons te worden uitgevoerd, niet als model in was of klei maakte. Zij hechtte eraan ook deze beelden in een relatief hard materiaal te bewerken, namelijk gips. Beelden werden of in gips gegoten dan wel op een frame met een spatel opgebouwd. Daarna bewerkte zij de sculpturen met rasp of zelfs beitel met hamer. De sporen van deze bijzondere manier van werken zijn ook in brons duidelijk zichtbaar. In de loop van de jaren 60 liet zij zich inspireren door haar eigen werk uit de jaren 30. Veel beelden in steen of hout werden toen in brons gegoten, soms op aanzienlijk kleinere schaal. Hierdoor ontstond een heel nieuw oeuvre dat vaak volledig gepolijst was, maar soms ook gecombineerd werd met gepatineerde vlakken. Deze tentoonstelling besteed daarom niet alleen aandacht aan dit specifieke onderdeel uit Hepworthoeuvre maar is ook een afspiegeling van diverse periodes uit haar leven als beeldhouwer. Haar belangrijkste inspiratiebron was vanaf midden jaren 30 het landschap van Yorkshire en Cornwall; Hepworth vertaalde dit gegeven in composities van staande en liggende vormen. Daarvoor was zij al één van de eerste beeldhouwers die abstract werkte. In St. Ives, Cornwall waar zij vanaf 1939 woonde, werd zij bovendien gefascineerd door het grote verschil tussen eb en vloed. Zij verwerkte dit thema in haar beelden met behulp van

binnenruimtes en de toepassing van kleur en strak gespannen draadjes. Haar naam wordt vaak in één adem genoemd met die andere grote Engelse beeldhouwer, Henry Moore (1898-1986). Zij werden allebei geboren in Yorkshire, volgden dezelfde kunstopleiding, kenden elkaar goed en hebben zelfs enige tijd samengewerkt. Toch zijn er duidelijke verschillen, met name op het gebied van de thematiek en mate van abstractie.
De tentoonstelling was eerder te zien in de Art Gallery in Wakefield, Yorkshire waar zij in 1903 werd geboren. Naar aanleiding van deze tentoonstelling schenkt Museum het Catharina Gasthuis extra aandacht aan de eigen beeldhouwcollectie in de aanliggende ruimten.

Barbara Hepworth, Henry Moore en traditie Engelse beeldhouwkunst

Hepworth is in 1931 de eerste beeldhouwer persoon geweest, die de gesloten massa van een blok steen doorbrak door er letterlijk een gat in te maken. Dit betrof een geabstraheerde voorstelling van moeder met kind waarbij het gat de ruimte onder de arm suggereerde. Daardoor ontstond er bovendien een duidelijker wisselwerking tussen massa en ruimte en verviel de traditionele scheiding tussen beeld en omgeving. Moore volgde haar spoedig in deze revolutionaire stap en hedentendage is het bijna niet meer voor te stellen dat die manier van werken voordien niet bestond. Over het algemeen is het werk van Moore organischer en figuratiever dan dat van Hepworth, dat theoretischer en abstracter lijkt. Maar hoe abstract Hepworth beelden ook lijken, haar uitgangspunt is en blijft altijd de natuur met daarin de menselijke figuur. Beide beeldhouwers werkten aanvankelijk in steen en hout, omdat dit de meest directe en spontane manier van werken is en voor 100 % recht doet aan het gekozen materiaal (truth to materials).Het Gouds museum heeft eerder werk laten zien van enkele vooraanstaande Engelse beeldhouwers: Barry Flanagan (1985), Andy Goldsworthy (1991) en drie jaar geleden Peter Randall-Page. Zo past ook Hepworth als iemand die aan de basis stond van de moderne Engelse beeldhouwkunst, in deze reeks van tentoonstelling in Gouda.

opening

De tentoonstelling zal op zaterdag 12 juli worden geopend door Sir Alan Bowness, oud-directeur van de Tate Gallery in Londen en getrouwd met dochter Sarah van Barbara Hepworth. Bowness beheert sinds de dood van Hepworth in 1975 de artistieke nalatenschap en was naast de opzet en inrichting van het Barbara Hepworth Museum met aangrenzende tuin in haar voormalige atelier in St. Ives ook verantwoordelijk voor de dependance van de Tate Gallery in dezelfde plaats. Bowness heeft diverse publicaties over Hepworth op zijn naam staan, waaronder een catalogue raisonné (1971). Ook de Engelse Ambassadeur in Nederland, Sir Colin Budd zal bij de opening aanwezig zijn.

tentoonstellingsbegeleiding, openingstijden en informatie

Op de tentoonstelling is naast de genoemde beeldhouwwerken ook een video over het leven en werk van Barbara Hepworth te zien. Rondleidingen door de tentoonstelling maken deel uit van de algemene rondleiding, voor meer informatie en reservering (ten minste twee weken van te voren) telefoon: 0182 588439. In de museumwinkel zijn publicaties te koop over Hepworth, die onder meer in het kader van haar Centenary dit jaar in Groot-Brittannië verschenen zijn. Openingstijden in Museum het Catharina Gasthuis: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur

Noot voor de pers

Voor meer informatie en persmateriaal kunt u contact opnemen met Museum het Catharina Gasthuis, Ruth Horstmanshoff, medewerker pr, marketing en educatie, telefoon 0182 588719, fax: 0182 588671 email: ruth.horstmanshoff@gouda.nl
Op 10 juli om 11.00 vindt een persconferentie plaats ten behoeve van de tentoonstelling Barbara Hepworth. U kunt zich via bijgaand antwoordformulier opgeven.
Trefwoorden musea , persberichten
Footer