Gemeente Gouda


muesa: audiotour

Persbericht, juli 2003

Ontdek al luisterend de geheimen van Museum het Catharina Gasthuis. Het museum biedt vanaf heden voor zowel kinderen als voor volwassenen een audiotour gratis bij het entreebewijs aan.

Wie is die geheimzinnige Catharina die zoveel over Museum het Catharina Gasthuis kan vertellen? Kom naar het museum Achter de Kerk in Gouda en beluister de kinder-audiotour. Met een koptelefoon op je hoofd wandel je door het museum en kun je onder meer iets over een pechvogel en een ouderwets stripverhaal te weten komen. De audiogids is niet alleen voor kinderen, want het museum heeft ook een audiotour voor volwassenen. Tevens is de tour, in verkorte vorm in het Engels en Duits beschikbaar. De audiotour is kosteloos aan de kassa van het museum verkrijgbaar.

Kinderaudiotour is een ware belevenis

De audiotour is speciaal voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar geschreven, 4 verschillende stemmen vertellen iets over het Museum. Catharina, Jacob en nog een paar andere figuren vertellen op kindvriendelijke wijze iets over de ontstaansgeschiedenis van het Museum. Catharina is degene die de kinderen de gehele audiotour begeleidt, zij vertelt iets over het gebouw waar het museum nu in gehuisvest is en wat voor mensen er vroeger in de zalen rondliepen. Ook ziet Catharina verschillende interessante voorwerpen in het museum waar ze graag wat meer over zou willen weten. Zoals een pechvogel, een schilderij van een feestje en een soort ouderwetse stripverhalen, maar ook bijzondere potten, waar apothekers vroeger mengseltjes voor zieken in bereidden. Maar wie Catharina nou is, en waarom ze zoveel over het museum weet, misschien wordt dat aan het eind van de audiotour wel duidelijk? Je kunt met de audiotour door het museum lopen zoals je zelf wilt, in totaal duurt de tour ongeveer 30 minuten.

Audiotour voor volwassenen

Naast een speciale audiotour voor kinderen is er ook een audiotour voor volwassenen beschikbaar die de belangrijkste voorwerpen en ruimtes in het museum bespreekt. De gids geeft uitleg over de functies van de ruimtes van het gebouw voordat Museum het Catharina Gasthuis erin gevestigd werd. Bovendien wordt op de brede en gevarieerde collectie van het museum ingegaan, van negentiende-eeuwse schilderijen zoals de Haagse School en de zestiende-eeuwse altaarstukken oorspronkelijk afkomstig van de Sint-Janskerk tot en met de apotheek. De tour, geproduceerd door de firma Antenna Audio in Amsterdam, duurt ongeveer 1,5 uur. De hoogtepunten van het museum zijn als audiotour ook in het Duits en Engels beschikbaar, dan duurt de tour 30 minuten.

Catharina Gilde

Het Catharina Gilde bestaat in september van dit jaar 15 jaar. De bedrijven die deel uit maken van het Gilde ondersteunen al die jaren Museum het Catharina Gasthuis en Museum de Moriaan met speciale projecten, zoals de aanschaf van Mp3 apparaten die gebruikt worden om de audiotour te beluisteren.

Noot voor de pers

Voor meer informatie en persmateriaal kunt u met Museum het Catharina Gasthuis, Ruth Horstmanshoff, medewerker pr, marketing en educatie, telefoon 0182 588719, fax: 0182 588671 email:
ruth.horstmanshoff@gouda.nl
Trefwoorden musea , persberichten
Footer