Gemeente Gouda


musea: afscheid Nicolette Sluijter, directeur

Persbericht
juli 2003

Afscheid per 1 augustus 2003 van Dr. Nicolette C. Sluijter- Seijffert, directeur Museum het Catharina Gasthuis / Museum de Moriaan

Na 17 jaar directeurschap zal per 1 augustus 2003 Dr. Nicolette C. Sluijter-Seijffert (1944) afscheid nemen als directeur van de Stedelijke Musea Gouda. Zij maakt gebruik van de FPU-regeling. Onder haar leiding werden de Stedelijke Musea Gouda meer op het publiek georiënteerd. Dit blijkt vooral uit de vele projecten die tijdens haar ambtsperiode van 1986 tot 2003 plaatsvonden. Bijvoorbeeld de herinrichting van beide musea, het uitbreiden van de collectie, het organiseren van spraakmakende tentoonstellingen en het in gebruik nemen van bezoekersfaciliteiten. Met de uitgave van een boek over 50 hoogtepunten uit de collectie en de opening van een tentoonstelling over de Engelse beeldhouwster Barbara Hepworth, die van 13 juli tot 28 september in Museum het Catharina Gasthuis te zien zal zijn, sluit Nicolette Sluijter haar directeurschap bij de Stedelijke Musea Gouda af. Het officiële afscheid zal op 11 juli plaats vinden in Museum het Catharina Gasthuis.

publieksgeoriënteerd

Publieksgeoriënteerde projecten zijn onder meer de herinrichting van beide musea vanaf 1990; hierdoor sluiten gebouwen en collectie beter bij elkaar aan. Zoals de Arntzeniuszalen met schilderijen uit de Franse School van Barbizon en de Haagse School, Museum de Moriaan, de Gasthuiskapel, die geheel geklimatiseerd is en waar nu alle kerkelijke kunst is opgesteld, de zalen met kunstnijverheid van de zestiende tot en met de twintigste eeuw en de Van Buurenzaal met schilderijen uit de zeventiende eeuw. Maar ook de inrichting van de educatieve ruimte waar binnenkort een introductiefilm over de collectie van de Stedelijke Musea te zien zal zijn en de nieuwe museumwinkel en de audioguide behoren tot de projecten die de publieksvriendelijkheid vergroten. Sluijter heeft ook het Gouds Catharina Gilde opgericht, een vereniging van 40-50 bedrijven uit Gouda en omgeving, die projecten ondersteunen die de musea aantrekkelijker maken voor het publiek. Het Catharina Gilde is een van de eerste voorbeelden van cultuursponsoring, dat daarna in de museumwereld veel navolging kreeg.

collectie uitbreiding en tentoonstellingen

In de afgelopen zeventien jaar zijn talloze kunstvoorwerpen aan de collectie van de beide musea toegevoegd. De nadruk lag daarbij op Gouds plateel, hedendaagse beeldende kunst en schilderijen uit de Gouden Eeuw. Van de tijdelijke tentoonstellingen verdienen speciale vermelding: Het grootste tentoonstellingsproject was zonder meer de vorig jaar gehouden expositie Het geheim van Gouda. De grootste tekeningen van de wereld, De vergaarbak der ketters. Religie en verdraagzaamheid in Gouda (1988), Het fotografisch museum van Auguste Grégoire(1989), De wereld tussen goed en kwaad. Late prenten van Coornhert (1990), Hand to earth. Werken van Andy Goldsworthy (1990), Willem Tholen. Schilderijen, tekeningen en prenten (1993), De koninklijke Plateelbakkerij Zuid-Holland (1994), Kleinsculptuur. Lipschitz en nu(1997), Marjolijn van den Assem (1999).

afscheidsprojecten

Twee afscheidsprojecten waarmee Nicolette Sluijter haar directeurschap bij de Stedelijke Musea Gouda afsluit, zijn: de uitgave van een boek over 50 hoogtepunten van de collectie van de Stedelijke Musea, dat vanaf 11 juli voor 14,95 in de museumwinkel te koop zal zijn. De laatste tentoonstelling, die onder haar leiding tot stand komt, is Hepworth in brons, werken van de Engelse beeldhouwster Barbara Hepworth. De tentoonstelling is van 13 juli tot en met 28 september 2003 in Museum het Catharina Gasthuis te zien.

Opvolging

Vanaf 1 augustus tot 1 januari 2004 zal Mr. Peter Berns als interim directeur voor twee dagen in de week de leiding op zich nemen en de verzelfstandiging van de musea voorbereiden. Drs. Hans Vogels, conservator negentiende en twintigste eeuw, is waarnemend directeur.

Noot voor de pers

Voor meer informatie en persmateriaal kunt u contact opnemen met Museum het Catharina Gasthuis, Ruth Horstmanshoff, medewerker pr, marketing en educatie, telefoon 0182 588719, fax: 0182 588671 email: ruth.horstmanshoff@gouda.nl

Trefwoorden musea , persberichten
Footer