Dienstenbond CNV

Arbo-convenant voor uitzendkrachten bijna een feit 30-07-2003

Er is goed nieuws voor de uitzendkrachten! Naast de algemeen verbindend verklaring van de CAO voor uitzendkrachten, is in de afgelopen maand ook een principeakkoord bereikt over de aanpak van het relatief hoge ziekteverzuim en het versnellen van de terugkeer van zieke uitzendkrachten naar werk. Daarmee komt er dan toch eindelijk een arbo-convenant voor de uitzendbranche.

De onderhandelingen over het convenant zijn al gestart in mei 2001. De deelnemende organisaties zijn: ABU, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, CNV Dienstenbond en andere vakbonden en het Uitvoeringsorgaan Werknemersverzekeringen (UWV, vroeger GAK). In het principeakkoord zijn concrete doelen afgesproken en een is lijvig Plan van Aanpak opgesteld dat ze mogelijk moet maken.

Het principeakkoord over het arbo-convenant regelt de volgende kernpunten:

* Verbeterde begeleiding van zieke uitzendkrachten, waardoor zieke uitzendkrachten niet langer aan hun lot worden overgelaten.
* Een proef met reïntegratiebegeleiding van uitzendkrachten voor een snelle terugkeer naar werk, na zes weken ziek thuis.
* De opleiding van intercedenten wordt gewijzigd (voor een betere begeleiding van zieke uitzendkrachten en het voeren van verzuimgesprekken).

* Voor intercedenten zal een zogenaamde arbo-checklist worden gemaakt om uitzendkrachten beter te kunnen voorlichten over bijvoorbeeld functie-eisen, arbeidsrisicos, calamiteiten en persoonlijke beschermingsmiddelen.

* Maatregelen gericht op inleners, zodat uitzendkrachten beter worden ingewerkt. (Vooral in sectoren waar uitzendkrachten meer dan gemiddeld risico lopen.)

* Arbo-instructie aan uitzendkrachten, eerst nog op basis van proeven.

* Verbetering van de samenwerking met arbodiensten.

Vanaf de datum van ondertekening (20 augustus), zal er hard gewerkt worden om alle instrumenten en ideeën verder te ontwikkelen en in gang te zetten. Het arbo-convenant zal gelden tot 1 juli 2006. Het convenant wordt betaald door SZW (50%), de ABU en een klein deel door ABU & vakbonden gezamenlijk, door een deel van de scholingsgelden uit de CAO hiervoor te gebruiken.

Beoordeling
Als CNV Dienstenbond willen we ons graag inzetten om te voorkomen dat veel uitzendkrachten ziek worden en zelfs in de WAO belanden. We willen daarom graag vanaf 20 augustus aan de slag om voor u alle afspraken in de praktijk te brengen.

Ledenraadpleging
U, als lid van CNV Dienstenbond, kunt aangeven wij namens u het convenant mogen tekenen of niet. Dat kunt u doen door het stemformulier dat u thuis heeft ontvangen ingevuld en ondertekend voor 15 augustus terug te sturen naar CNV Dienstenbond. Het volledige adres: CNV Dienstenbond, tav Harry Gerding, antwoordnummer 1600, 2130 VN Hoofddorp. Een postzegel is niet nodig.
Ook kunt u het formulier naar ons faxen. Ons faxnummer is (023)5650150.
We gaan ervan uit dat geen bericht goed bericht is. Als u geen gebruik maakt van uw stemrecht, gaan we ervan uit dat u instemt met deze afspraken.

Vragen?
Meer weten naar aanleiding van deze informatie? Neem voor vragen of suggesties contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, tel: (023)5651052 of email: h.gerding@cnvdibo.nl.