Nederlandse Mededingingsautoriteit


NMA


NMa: aanbod voetbal op tv onnodig beperkt

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is na heroverweging nog steeds van mening, dat de huidige gezamenlijke exploitatie van de uitzendrechten van de live-voetbalwedstrijden in de eredivisie het aanbod van wedstrijden op tv onnodig beperkt. Bovendien wordt de onderlinge concurrentie tussen de clubs hiermee volledig uitgeschakeld en worden andere zendgemachtigden uitgesloten van het uitzenden van live-eredivisiewedstrijden. Daarom handhaaft de NMa na een bezwaarprocedure haar eerdere besluit om voor de collectieve verkoop van de uitzendrechten via Eredivisie N.V. (ENV) geen ontheffing te verlenen. Een vorm van onderlinge solidariteit tussen de clubs om een evenwichtige competitie in stand te houden blijft ook zonder de collectieve verkoop van de rechten mogelijk, aldus de NMa. De NMa is in afwachting van voorstellen die ENV zal doen voor een nieuwe solidariteitsregeling.

Dit besluit van de NMa betekent dat met ingang van het komende voetbalseizoen de clubs niet langer collectief over de uitzendrechten met zendgemachtigden mogen onderhandelen. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor een groter aanbod van live-voetbalwedstrijden op tv en meer aandacht voor niet-topclubs. Bovendien biedt het ruimte voor nieuwe initiatieven, zoals samenwerkingsverbanden tussen regionale clubs om gezamenlijk hun uitzendrechten te verkopen. Dergelijke verzoeken zijn al aan de NMa voorgelegd.

De NMa sluit hiermee aan bij de lijn van de Europese Commissie die de collectieve verkoop van een totaalpakket van voetbal-uitzendrechten aan één geïnteresseerde per land niet toestaat. Met de aangepaste regeling die de UEFA heeft opgesteld, is de Commissie onlangs wel akkoord gegaan. Vanwege de specifieke kenmerken van de Champions League (groot aantal verschillende clubs uit groot aantal verschillende landen, groot aantal zendgemachtigden, verschillen in wie eigenaar van de uitzendrechten is, knock-out systeem) worden er met de centrale verkoop enorme efficiencyvoordelen geboekt. Voor de verkoop van de Nederlandse uitzendrechten via ENV geldt dit niet.

In de huidige situatie heeft Eredivisie N.V. het totaalpakket van wedstrijden van de 18 eredivisieclubs verkocht aan Canal+. Dit heeft tot gevolg dat slechts een beperkt aantal wedstrijden (maximaal 52 van de 306) wordt uitgezonden via het abonneekanaal Canal+. De NMa oordeelt, dat de exclusiviteit die hiermee wordt verleend en de afgesproken beperking van het aantal uit te zenden wedstrijden de mededinging tussen de clubs onnodig beperkt. Dit leidt tot kostenverhoging en vermindert de keuzevrijheid van de consument. Iedere club is eigenaar van de uitzendrechten van zijn thuiswedstrijden en wordt door de huidige constructie teveel beperkt in de exploitatie van deze rechten. Door de collectieve verkoop te verbieden kunnen ook andere zendgemachtigden rechten van live-wedstrijden verwerven.