Gemeente Amsterdam

Sociale woningbouw in Olympisch Kwartier
30 juli 2003 - Johanneke Helmers

De Amsterdamse Woningbouwvereniging Ons Huis en stadsdeel Amsterdam Oud Zuid tekenen op woensdag 30 juli een convenant. Hierin staan de uitgangspunten voor de bouw van 285 sociale huurwoningen in het Olympisch Kwartier ten noorden van het Olympisch Stadion.

Ons Huis en het stadsdeel bekrachtigen hun afspraken in het convenant Uitgangspunten voor de uitvoeringsovereenkomst. Op 30 juli zetten Emile Jaensch (wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen van stadsdeel Oud Zuid), Cees Ravesteijn (Voorzitter Algemene Woningbouwvereniging Ons Huis) en Gerard Dubois ( Raad van Bestuur Stichting Eigen Haard Olympus Wonen) in het stadsdeelkantoor aan de Koninginneweg hun handtekening onder het convenant. In september volgt de bekrachtiging door wethouder Stadig (wethouder Ruimtelijke Ordening en Wonen van de gemeente Amsterdam). Daarmee is het convenant officieel van kracht.

Divers aanbod woningen

Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid realiseert met de bouw van dit plan een van de grootste sociale woningbouwprojecten van de komende jaren. Er worden ongeveer 200 reguliere huurwoningen gebouwd, bestemd voor huurders die ingeschreven staan bij Woningnet. Circa 40 van deze woningen zijn ook uitermate geschikt voor ouderen. Daarnaast komen er ook grotere woningen, die geschikt zijn voor gezinnen. Verder komen er 15 fokus-woningen voor gehandicapten, 10 woningen voor een ouderenwoongroep en 50 ouderenwoningen met een wibo-status (wibo = wonen in een beschermde omgeving; deze woningen zijn geschikt voor ouderen die enigszins hulpbehoevend zijn). Ons Huis en de gemeente/het stadsdeel hebben de intentie om ook een dienstencentrum te realiseren dat gekoppeld is aan de focus - en wibowoningen. Naast de sociale huurwoningen bouwt Ons Huis 10 koopwoningen. Verder is de afspraak gemaakt dat de woningbouwvereniging na verloop van 10 jaar 30 % van de huurwoningen mag verkopen.
Eigen Haard Olympus Wonen, beheerder van de woningen, ontwikkelt dit bouwplan voor Ons Huis. Het Olympisch Kwartier is onderdeel van het project Olympisch Gebied. Hier worden in totaal ca. 900 woningen gerealiseerd. Daarmee is het een van de grootste woningbouwprojecten binnen de ring van Amsterdam.

© Gemeente Amsterdam