Gemeente Eindhoven

Persbericht: 30 juli 2003, no. 141

Gas- en elektra-installaties in 1000 risicovolle woningen onder de loep

Eindhoven start proef APK-keurmerk huisinstallaties

Het energiebedrijf NRE en de gemeente Eindhoven starten de komende weken een proef onder 1000 woningen in de stad. In die woningen zullen door het NRE de gas- en elektraleidingen gecontroleerd worden. Als er gebreken gesignaleerd worden, zal de gemeente toezien op de handhaving van de veiligheid door controles uit te voeren op het herstel van de gebreken. Woningen waarin de energievoorziening in orde is, krijgen een APK-keurmerk voor huisinstallaties. Deze APK is een algemene periodieke keuring die bedoeld is om landelijk in te voeren en vergelijkbaar is met de APK voor autos.

In het afgelopen jaar hebben de gemeente Eindhoven en NRE het APK ontwikkeld op basis van ervaringen bij inspecties. Het energiebedrijf NRE benadert al deze week particulieren die mee willen werken aan de keuringen. Samen met Bouw- en woningtoezicht van de gemeente is een selectie van woningen in verschillende categorieën gemaakt die in aanmerking komen voor de proef.
De adressen die daaruit naar voren komen, zullen in de komende weken een brief in de bus krijgen. In die brief wordt de bewoners gevraagd of ze in aanmerking willen komen voor een controle van hun gas- en elektra-installatie. Met een telefoontje aan het NRE kunnen ze zich aanmelden. De eerste duizend woningen zullen in het komende jaar gratis gecontroleerd worden.

Door deze proef wordt een evenwichtig beeld gekregen van de werkelijke staat van de veiligheid. Zowel NRE als haar de aandeelhouders zijnde de gemeente Eindhoven en de omliggende gemeentes doorbreken hiermee de impasse en de interne gerichte discussies over verantwoordelijkheden tussen gemeentes en energiebedrijven en de landelijke overheid. Met deze proef hopen beide partijen gasexplosies en branden door verouderde of onveilige installaties te voorkomen. Daarnaast willen ze dat woningen in de toekomst om de vijf jaar verplicht gekeurd worden op veiligheid. Met deze afspraak lopen de gemeente en de energieleverancier vooruit op het landelijk beleid.

© 2003 Gemeente Eindhoven