AutoRai

30-7-2003

koda nog aantrekkelijker in modeljaar 2004

koda voorziet met ingang van modeljaar 2004 elke auto standaard van ABS. Ook zijn alle modellen nu standaard uitgerust met een uitschakelbare passagiersairbag.

Verder is de Fabia nu leverbaar met een nieuwe dieselmotor en profiteert het topmodel van koda, de Superb, van een sterkere V6 diesel.

De populaire koda Fabia is nu ook leverbaar met 1.4 TDi 55kW PD-motor. Deze blinkt uit door zijn soepele karakter en lage brandstofverbruik. De nieuwe driecilinder pompverstuiverdiesel is er in alledrie de Fabia-carrosserievarianten: hatchback, combi en sedan. Verder beschikt elke Fabia nu standaard over ABS, een uitschakelbare passagiersairbag alsmede drie hoofdsteunen en drie 3-puntsrolgordels achterin. Een ander veiligheidsverhogend item is ESP, dat leverbaar is in combinatie met de 1.4 55kW 16V, 1.4 74kW 16V, 2.0 85kW, 1.4 TDi 55kW PD en 1.9 TDi 74kW PD-motoren.

De koda Octavia zorgde enkele jaren geleden voor een succesvolle trendbreuk bij koda. Deze forse middenklasser beschikt nu in alle uitvoeringen over een uitschakelbare passagiersairbag en ABS. Bovendien is de standaarduitrusting van de Comfort, Kompas, Elegance en Laurin & Klement uitgebreid met een regensensor.

De koda Superb zorgde wegens zijn formaat voor opschudding bij zijn introductie. Zo veel auto voor deze prijs is ongekend, was de rode draad in de commentaren. Dit topmodel van koda is er vanaf modeljaar 2004 nog interessanter op geworden. In eerste plaats levert de V6 2.5 TDi-motor nu een vermogen van 120 kW (dit was 114 kW). Veel belangrijker nog is de toename van het koppel: dit steeg van 310 Nm bij 1.400 toeren tot 350 Nm bij slechts 1.250 toeren. De nieuwe V6 2.5 TDi is dus nog soepeler dan de oude al was.

Zoals het een topmodel betaamt, is de standaarduitrusting bijzonder royaal. Nieuw is de uitschakelfunctie van de passagiersairbag, die nodig is als op de rechter voorstoel een kinderzitje wordt geplaatst. Om de koda Superb nog beter volgens individuele wensen te kunnen aankleden, verschijnen met het nieuwe modeljaar enkele aantrekkelijke nieuwe meeruitvoeringen op de prijslijst. Het gaat onder meer om elektrisch inklapbare spiegels met verlichting, extra donker getinte ramen (achterportieren en achterruit) en het navigatiesysteem SATCompas met monochroom beeldscherm, waarop de route met pijlen wordt aangegeven. Een andere nieuwe optie is het elektrisch bedienbare glazen schuif-/kanteldak Solar, waarin zonnecellen zijn verwerkt. Dit komt van pas als de auto in de zon staat geparkeerd. De zonnecellen leveren genoeg energie om het ventilatiesysteem te laten functioneren, zodat de interieurtemperatuur wordt beperkt tot zon 20'0 C.

Modeljaar 2004 van koda is met onmiddellijke ingang leverbaar.