Ingezonden persbericht


B e r i c h t v o o r d e p e r s

Rijswijk, 30 juli 2003

Extra examens voor groot rijbewijs

Uitbreiding zorgt voor run op examens Verkeer

Vanaf 1 oktober 2003 moet iedereen die zijn vrachtwagen- of busrijbewijs wil halen ook theorie-examen doen in de vakken Techniek en Administratie. Het rijbewijs kun je nu nog halen met alleen een theorie examen Verkeer en een praktijkexamen. De divisie CCV van het CBR neemt de examens af.

De uitbreiding heeft geleid tot een run op verkeersexamens. Iedereen die namelijk vóór 1 oktober 2003 voor het examen Verkeer slaagt, kan nog zonder de twee nieuwe examens het rijbewijs halen. In de maanden augustus en september doen anderhalf keer zoveel kandidaten een examen Verkeer als in dezelfde maanden in 2002.

De extra examens zijn er op gericht de bekwaamheid van de Europese chauffeur te verhogen. Alle landen in de Europese Unie moeten de eisen voor het rijbewijs uitbreiden.

De uitbreiding heeft in Nederland slechts gevolgen voor een beperkte groep chauffeurs. Het CBR schat in dat het jaarlijks om zo n duizend chauffeurs gaat. De uitbreiding treft voornamelijk chauffeurs van lichte vrachtwagens en zogenaamde hobbychauffeurs , zoals camperbestuurders en chauffeurs in het paardenvervoer. Ook politie- en brandweerchauffeurs moeten de extra examens doen.

Nederlandse chauffeurs die voor hun beroep rijden, moeten voor het verplichte chauffeursdiploma al kennis bezitten van Techniek en Administratie. De examens Techniek en Administratie voor aspirant rijbewijsbezitters zijn overigens niet dezelfde als de overeenkomstige examens voor het chauffeursdiploma. De exameneisen voor het rijbewijs zijn lichter dan die voor het chauffeursdiploma. CCV biedt kandidaten 2 examentrajecten aan: een traject dat leidt tot het rijbewijs en een gecombineerd traject dat leidt tot het rijbewijs en het CCV-B chauffeursdiploma.

CCV raadt alle kandidaten aan om de examens voor het gecombineerde traject te doen. De examens uit dit traject bestaan namelijk maar uit zo n 10% extra lesstof.

De kosten van een rijbewijs gaan met de nieuwe examens omhoog met minimaal ¬ 110,- (twee examens). Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Michèle Wijnants, woordvoerder CCV, (070) 372 07 07 of Winus van Asselt 06-53393061. CCV is een zelfstandige divisie van het CBR