Ministerie van Defensie


---


---

Virusuitbraak bij militairen in Irak gestabiliseerd

30-07-2003

Het aantal Nederlandse militairen in Irak dat te kampen heeft met het virus lijkt zich te stabiliseren. In totaal hebben 105 militairen het virus onder de leden. Woensdag (30 juli) zijn hier nog geen nieuwe gevallen bijgekomen. Het virus veroorzaakt een milde vorm van diarree. De meeste gevallen hebben zich voorgedaan bij de eenheden in As Samawah, de hoofdstad van de provincie Al Muthanna.

De uitval van militairen heeft volgens de Koninklijke Marine nog geen gevolgen gehad voor de opbouw van het basiskamp, dat straks het merendeel van de 1100 militairen onderdak moet bieden. Het is de verwachting dat de machtsoverdracht donderdag niet in gevaar zal komen. De Amerikanen die nu nog de dunbevolkte provincie controleren, dragen het commando over dan aan de Nederlandse eenheid. Woensdag is het laatste materieeltransport vanuit Koeweit naar Al Muthanna vertrokken. Het zal echter nog enkele dagen duren voordat ook al het militaire personeel vanuit het oliestaatje naar het zuiden van Irak is overgebracht. Een klein deel heeft de acclimatiseringperiode van twee weken nog niet afgerond.

Het bataljon mariniers van de Nederlandse eenheid krijgt in Al Muthanna de taak de stabiliteit in de provincie te bewaren.

foto: het in aanbouw zijnde tentenkamp in Al Muthanna (CAVDKM)

Gerelateerde pagina's

* Nederlandse militairen ziek in Irak