Gemeente Zevenaar



Onderzoeksresultaten brand Sicpa-Sinclair bekend

In drukinktfabriek Sicpa-Sinclair heeft zondag 20 juli jl. een zeer grote brand gewoed. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

Tijdens de brand zijn er verschillende stoffen vrijgekomen. Ook zijn er blauwe en rode kleuren waargenomen in de sloten rondom Sicpa-Sinclair. Deze kleuren zijn veroorzaakt door de inkt die in de fabriek stond opgeslagen.

Onderzoek
Een aantal instanties heeft naar aanleiding van de brand onderzoek verricht: RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in opdracht van VROM-inspectie, Waterschap Rijn en IJssel en Waterleidingsmaatschappij Vitens. Op dit moment zijn de onderzoeksresultaten grotendeels bekend.

RIVM
Het RIVM heeft in verband met de wind tijdens de brand in noord/noord-oostelijke richting (tot op 1 kilometer afstand van de brand) lucht- en stofmonsters en gras- en veegmonsters genomen. De resultaten van de monsters van het RIVM leest u hieronder:

Lucht- en stofmonsters:
Tijdens de brand is zwaveldioxide vrijgekomen. De hoogste concentratie van deze stof die is gemeten, kan alleen tijdens de brand gezondheidsklachten hebben gegeven, zoals hoesten en prikkeling aan de luchtwegen. De gemeten concentratie kan niet hebben geleid tot blijvende schade aan de gezondheid.

Tot op een afstand van 50 meter van de brand zijn ook de Vluchtige Organische Componenten in de lucht gemeten. De waarde van deze componenten ligt iets boven de achtergrondwaarde (concentratie van de stof die zich normaal ook in de lucht bevindt) maar komt niet boven de gezondheidskundige grenswaarde uit. Gezondheidsklachten als gevolg van blootstelling aan de Vluchtige Organische Componenten zijn dan ook niet te verwachten.

Tot op een afstand van 30 meter van de brand is tijdens de smeulfase PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) gemeten. Dit zijn stoffen die normaal bij alle verbrandingsprocessen vrijkomen. De gemeten waarden lagen wel iets hoger dan de PAK-waarden die in Nederland gemiddeld in de buitenlucht gemeten worden. De gemeten waarden liggen nog iets onder de waarden die in de binnenlucht voorkomen ten gevolge van het gebruik van een openhaard. Aangezien omstanders zich op veel grotere afstand dan 30 meter van de brand bevonden en de blootstelling relatief kort is geweest, is er geen schade aan de volksgezondheid te verwachten.

Er is ook gemeten of zich zware metalen in de stofdeeltjes in de lucht bevonden. De concentraties lagen op of rond de achtergrondwaarden voor de buitenlucht, met uitzondering van de elementen broom en titanium. De concentratie van titanium was licht verhoogd, de concentratie van broom lag ruim boven de normale waarde. Omdat onbekend is om welke broomverbinding het hier gaat is moeilijk te zeggen of het gemeten broom gezondheidsklachten kan opleveren. Over gezondheidsklachten van broom is over het algemeen weinig bekend. Hoogst waarschijnlijk bestaat een belangrijk deel van de broomverbindingen uit broomzouten die in het algemeen niet giftig zijn.

Bij iedere brand komen dioxinen vrij. De concentratie dioxinen in het stof in de lucht is duidelijk verhoogd ten opzichte van de achtergrondconcentratie. Het gemeten dioxine-niveau leidt bij langdurige blootstelling tot overschrijding van grenswaarden. Omdat dioxine echter een stof is die hoofdzakelijk bij langdurige blootstelling gezondheidseffecten veroorzaakt is het niet waarschijnlijk dat bij een kortdurende blootstelling (één tot enkele uren) gezondheidseffecten op zullen treden, ook niet als de maximale dagdosis zou worden overschreden.

Gras en veegmonsters
De meetresultaten van PAK in de veeg- en grasmonsters liggen rond de achtergrondwaarden, met af en toe een uitschieter. PAK concentraties in Nederland wisselen sterk. Eenmalige blootstelling aan concentraties van het niveau dat gemeten is in de omgeving van de brand, zal geen gezondheidseffecten geven.

Er is ook nagegaan of zich in de veegmonsters zware metalen bevonden. De resultaten sluiten aan bij de aangetroffen stoffen in de stofdeeltjes in de lucht; alle concentraties zware metalen zijn niet verhoogd ten opzichte van de normale waarden, behalve zwavel en titanium. Broom is in de veegmonster niet aangetoond. De op basis van deze indicatief geschatte verspreiding aan zwavel en titaan is dusdanig laag dat geen verontreiniging van gewassen of de bodem te verwachten valt.

De dioxine die vanuit de lucht is neergekomen op het weiland tussen de A12 en de Edisonstraat heeft het gras verontreinigd met dioxine tot boven de veevoedernorm. Deze overschrijding is bij één van de vier monsters het geval geweest, de overige monsters die op grotere afstand van de bron genomen zijn voldeden wel aan de norm.

Uit voorzorg had de veehouder zondagavond 21 juli (avond van de brand) al het verzoek gekregen zijn koeien te verplaatsen, totdat de onderzoeksresultaten bekend zouden zijn. Dit blijkt achteraf een goed advies.

Het RIVM stelt nu een vervolgonderzoek in. De resultaten hiervan worden eind volgend week verwacht. De gemeente Zevenaar zal deze resultaten vervolgens publiceren op de Infopagina in de Zevenaar Post (huis-aan-huiskrant).

De veehouder is inmiddels op de hoogte gebracht van de situatie en houdt zijn koeien voorlopig nog van het nader te onderzoeken weiland.

Overigens dient te worden opgemerkt dat alle verhoogde waarden zijn gemeten op korte afstand (enkele meters) van de brand. Bij toenemende afstand zal de blootstelling snel afnemen.

Waterschap Rijn en IJssel
Uit onderzoek van het waterschap blijkt dat het bluswater geen verontreiniging aan de waterbodem van de sloten heeft toegevoegd. Het wegpompen van het bluswater uit de sloot heeft ernstige verontreiniging van de waterbodem voorkomen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Waterschap Rijn en IJssel: tel. 0314-369369.

Vitens:
Op de avond van de brand heeft een medewerker van Vitens de dienstkraan bij Sicpa-Sinclair dichtgedraaid. Dit is een standaardprocedure bij brand waarbij uit veiligheidsoverwegingen alle nutsvoorzieningen worden afgesloten.

Kort na de brand kwam er bij Vitens een melding binnen dat er bij een huishouden paars water uit de kraan kwam. Een medewerker van Vitens constateerde na controle ter plekke dat het om bruin water ging dat mangaan en ijzer bevatte. Vervolgens werden de leidingen schoongespoeld zodat er weer helder water uit de kraan kwam.

Maandag 28 juli heeft de gemeente Zevenaar schriftelijk van Vitens vernomen dat er geen extra watermonsters zijn genomen. Dit was op grond van fysieke controle op geur, kleur en smaak niet nodig. Het betreffende water is niet schadelijk voor de volksgezondheid.

Indien omwonenden vragen of klachten hebben met betrekking tot de kwaliteit van het drinkwater, gaat Vitens hier met de grootste zorg mee om. Het telefoonnummer van Vitens: 026-3690474.

Wat betekent dit concreet voor de burgers en (agrarische) bedrijven De resultaten van de analyses geven aan dat de concentraties van de stoffen die bij de brand zijn vrijgekomen, niet schadelijk zijn voor mens en dier. Uitzondering hierop is het met dioxine verontreinigde gras op het weiland van de veehouder die zijn koeien heeft moeten verplaatsen (zie onder RIVM Gras- en veegmonsters).

Internet en leestafel
Voor belangstellenden die het onderzoeksrapport van het RIVM willen nalezen, ligt dit rapport vanaf eind deze week ter inzage op de leestafel in de Burgerstraat in het gemeentehuis (tijdens openingstijden gemeentehuis). Daarnaast staat het onderzoeksrapport eind deze week ook vermeld op internet: www.zevenaar.nl

Informatienummer opengesteld
Speciaal voor burgers, agrarische bedrijven en bedrijven op het industrieterrein Tatelaar, Mercurion en Hengelder is er een informatienummer opengesteld: tel. 0316-595580. Dit nummer is woensdag 30 juli opengesteld van 16.00 uur tot 21.00 uur, donderdag 31 juli van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag 1 augustus van 8.30 tot 12.30 uur.