VERENIGING EIGEN HUIS


Vereniging Eigen Huis:
Controle veiligheid gasleidingen voor verantwoording en rekening gemeenten

In de Woningwet is klip en klaar opgenomen dat gemeenten toezicht moeten houden op de kwaliteit van gasleidingen achter de meter. Dit betekent dat gemeenten ervoor moeten zorgen dat het toezicht op een deskundige wijze wordt uitgevoerd. De kosten van de controles zijn voor rekening van de gemeente. Inwoners betalen gemeentelijke belastingen waaruit dit soort activiteiten bekostigd worden. Dit stelt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van de commotie die rondom de inspectie van gasleidingen is ontstaan.

Voorheen waren gasbedrijven als nutsbedrijf in handen van de gemeenten. Zij inspecteerden en keurden gasleidingen en namen maatregelen als een situatie daarom vroeg. Na de privatisering behielden gemeenten de inspectietaak. In de praktijk blijkt van deze taak maar weinig terecht te komen. Vereniging Eigen Huis vindt dat argumenten als geen capaciteit of onvoldoende kennis niet ter zake doen. Als een gemeente de inspectie van gasleidingen zelf niet kan uitvoeren, zal zij een oplossing moeten vinden door de controle uit te besteden, bijvoorbeeld aan het gasbedrijf. De gemeente blijft echter in alle gevallen eindverantwoordelijk.

Er gaan in de discussie stemmen op om de rekening van de controles bij de huiseigenaren te leggen. Ongehoord, vindt Vereniging Eigen Huis: burgers hebben wellicht jarenlang teveel gemeentelijke lasten betaald omdat controles zijn uitgebleven. Gemeenten mogen voor het uitoefenen van hun wettelijke taak huiseigenaren geen aparte rekening sturen, omdat er geen sprake is van dienstverlening in de zin van de Gemeentewet.

In mei 2000 heeft Vereniging Eigen Huis met succes actie gevoerd tegen de gemeente Alphen aan den Rijn, die haar inwoners een nota stuurde voor het controleren van de gas- en electrotechnische installaties; een taak die was uitbesteed aan een energiebedrijf. Uiteindelijk haalde de gemeente bakzeil en werden alle notas ingetrokken en is toegezegd de betaalde bedragen terug te storten.


---

Noot voor de redactie,