Gemeente Amsterdam

Sciencepark Amsterdam
30 juli 2003 - Johanneke Helmers
De Raad van State (RvS) heeft in de bestemmingsplanprocedurehet verzoek van B. van der Kleij en de stichting 'Hou 't Sciencepark groen' tot schorsing van het bestemmingsplan afgewezen.

De RvS acht het onder andere niet aannemelijk dat voor de onderzochte milieuaspecten alsnog een Milieueffectrapportage-procedure nodig is. Van der Kleij c.s. hebben niet kunnen aantonen dat het verlies van natuurwaarden niet door een aantal maatregelen kan worden gecompenseerd. Daarnaast werd niet aangetoond dat de gemeente onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de aanwezige beschermde plant- en diersoorten.

De RvS vindt dat de in het plan voorziene kantoorruimte en woningbouw niet onredelijk is. De RvS stelt dat niet is aangetoond dat er onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van de volkstuinders. Er is een vervangend complex gerealiseerd op het nabij gelegen Hof van Eden. Hiervoor is een vergoeding voor verplaatsing vastgesteld overeenkomstig de taxatieregeling van de Bond van Volkstuinders.

De Rechtbank Amsterdam heeft het beroep van Van der Kleij tegen de aanleg van de verbindingsweg tussen de Molukkenstraat en de Kruislaan ongegrond verklaard. De Rechtbank stelde dat de plannen voor het wegtracé in overeenstemming zijn met het bestemmingsplan van het Sciencepark. Het plan is volgens de Rechtbank voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing. De gemeente verzocht vrijstelling van de Flora- en Faunawet voor de aanleg van de verbindingsweg. Tenslotte stelt de Rechtbank vast dat de vrijstelling geldt voor het realiseren van de verbindingsweg en daarvoor is geen
Milieueffectrapportage vereist. Van der Kleij heeft zes weken de tijd om tegen deze uitspraak in beroep te gaan. Er loopt nog een bodemprocedure over de verbindingsweg.

© Gemeente Amsterdam