Gemeente Terneuzen

Persbericht - 30 juli 2003

Botulisme in vijvers Terneuzen

In twee vijvers in de kern Terneuzen is botulisme geconstateerd. Inwoners wordt aangeraden het water te mijden, verlamde of dode vissen of watervogels niet aan te raken en kadavers te melden bij de gemeente of de politie.

Sinds afgelopen weekend is er een veertiental dode watervogels aangetroffen in de Herengracht en Oostkolk in de kern Terneuzen. Dit zijn de vijvers tussen Axelsedam en Stadhuisplein.

Inwoners wordt geadviseerd te vermijden dat het water in bijvoorbeeld wondjes komt of wordt ingeslikt. Verder wordt aangeraden vissen of vogels met verlammingsverschijnselen, ademhalingsproblemen en/of een slappe nek niet aan te raken. Kadavers kunnen worden gemeld tijdens kantoortijden bij de gemeente tel. 0115 - 455 000 en buiten kantoortijden bij de politie tel. 0900 - 88 44. De gemeente houdt alle vijvers in de gaten en verwijdert dode dieren zo snel mogelijk.

Door het aanhoudende warme zomerweer ontstaat botulisme in oppervlaktewater. Botulisme is een voedselvergiftiging die ontstaat door een bacterie. Wanneer dode dieren lang in zuurstofarm water liggen, kan de bacterie zich sterk vermenigvuldigen. Al eerder werden dode dieren aangetroffen in het kanaal van Gent naar Terneuzen.

Noot aan de redactie:

Nadere informatie:
Afdeling Communicatie
Dirk Timmers
Telefoonnummer: 0115 - 455 523