Gemeente Rotterdam

B en W-bericht 29 juli 2003

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. (29-07) Het College heeft kennisgenomen van het verslag van de reis van de wethouder Sociale Integratie naar Barcelona op 28 november 2003. Wethouder Van der Tak heeft er deelgenomen aan de jaarvergadering van Eurocities en een bijdrage geleverd aan de workshop the management of the multicultural city. 2. (29-07) Het College heeft het verzoek van de deelgemeente Noord tot sluiting van de afdeling Burgerzaken van die deelgemeente op donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur ingewilligd. Deze maatregel geldt voor de periode van 14 augustus tot en met 31 december 2003. 3. (29-07) Het College heeft besloten om vanaf 1 januari 2004, voor een proefperiode van één jaar, de mogelijkheid te creëren om op zaterdag om 10.00, 11.00, 12.00 en 13.00 uur in de trouwzaal van de Burgerzaal van het Stadhuis aan de Coolsingel te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Naar verwachting zullen de kosten per huwelijksvoltrekking/registratie 1.250,00 bedragen. De vaststelling van het tarief zal bij de jaarlijkse aanpassing van de tarieven in de legesverordening plaatsvinden.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

1. (29-07) Het College stelt de Raad voor een gedeelte van de Basaltstraat te onttrekken aan het openbaar verkeer. De wegonttrekking is nodig voor de aanleg van een park op Katendrecht. Bij de terinzagelegging van het voornemen tot wegonttrekking zijn geen bedenkingen tegen de wegonttrekking ingebracht. 2. (29-07) Burgemeester en wethouders hebben besloten niet over te gaan tot het zogenoemde doorhalen van het voorkeursrecht bij het perceel aan het Zijl 2b. Het College gaat niet in op de aanbieding het pand te kopen. Dat betekent dat de eigenaar het pand aan een derde mag verkopen. De koper is op zijn beurt wel weer gebonden aan het voorkeursrecht. Als het voorkeursrecht is gevestigd moet een eigenaar die zijn pand wil verkopen, het pand eerst aan de gemeente te koop aanbieden.
3. (29-07) Het College heeft het besluit bekrachtigd van directeur OBR om met Prorail een overeenkomst aan te gaan voor de realisatie van een openbare verbindingsweg onder de spoorbaan Den Haag-Rotterdam, tussen de Horvathweg en de Schuttevaerweg (onderdoorgang Spaanseweg). De gunning, op 15 juli 2003, kon slechts plaatsvinden na ondertekening van de overeenkomst. Directeur OBR heeft de overeenkomst ondertekend omdat uitstel van de gunning betekende dat de subsidie van 500.000,- die voor de aanleg was verkregen zou komen te vervallen. Aanleiding voor de aanleg van de verbindingsweg zijn onder meer klachten van bewoners in Spangen over de onveiligheid in deze hoek en klachten van ondernemers van de Spaanse Polder over de slechte bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer, vooral bij calamiteiten op het rijkswegennet. 4. (29-07) Het College heeft een verbinding in Hillegersberg de Lamsrustlaan genoemd. Deze naam is afkomstig van één van de verdwenen buitenplaatsen in Hillegersberg. Lamsrust werd door Clement van Eyck tussen 1754 en 1768 aangelegd. Het huis is in 1855 afgebroken. Een drietal verbindingen in Hoogvliet, is vernoemd naar zalmvisserijen. Het gaat om de Klein Profijtweg, Spuistroomstraat en de Volhardingweg. Klein Profijt was een zalmvisserij die ter hoogte van het Oedevlietsepark aan de oever van de Oude Maas gevestigd was. De Volharding lag ook aan de oever van de Oude Maas, ter hoogte van de Groote Lindt, de Spuitstroom ter hoogte van Zuidland. 5. (29-07) Het college van B en W heeft besloten het conceptraadsvoorstel en bijbehorend ontwerpbesluit vast te stellen waarin de Raad wordt voorgesteld de motie Overhand inzake het onderhoud van de buitenruimte als afgedaan te beschouwen. Binnen de collegeprioriteit Veilig zijn diverse acties en projecten in gang gezet die tegemoet komen aan de strekking van deze motie. Voorbeelden hiervan zijn onder meer het project Resultaat op Straat (ROS), de pilot graffiti die in augustus in het Centrumgebied en Hoogvliet gaat starten en activiteiten in het kader van Opzoomermee.

Personeel en Organisatiezaken

1. (29-07) Het College heeft bevestigd dat een indertijd verstrekte baangarantie voor een medewerker van de Bestuursacademie Randstad voor een in voorbereiding zijnde fusie met andere regionale bestuursacademies opnieuw geldt. 2. (29-07) Het College heeft besloten om een medewerker van de dienst Sport en Recreatie met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen wegens plichtsverzuim.

Juridische Zaken

1. (29-07) Het College zal een verzoek tot planschadevergoeding van een woningeigenaar in Kralingen voor afwijzing aan de Raad voorleggen. De Commissie Planschadevergoeding kwam tot de conclusie dat er in de zin van Art. 49 WRO geen sprake is van schade die voor vergoeding in aanmerking komt.
2. (29-07) Het College heeft besloten bezwaar aan te tekenen tegen de weigering van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om Rotterdam per 1 juli 2003 een maatwerkoplossing voor het vervoer van gehandicapten te bieden. Dit is gebeurd nadat de staatssecretaris het contract met vervoersmaatschappij Connexxion heeft gewijzigd.