EVD


Griekenland: nieuwe investeringswetgeving

---

Op 1 juli 2003 heeft de Griekse regering een wetsvoorstel aangekondigd dat verder gaat dan voorgaande wetsvoorstellen op het gebied van belastingmaatregelen bij investeringen. Het wetsvoorstel betreft een lagere belasting gedurende 10 jaar en verder geen overheidsbemoeienis (geen tussentijdse belastingonderzoeken) voor grote buitenlandse en binnenlandse investeerders in Griekenland.
De maatregel geldt zowel voor nieuwe als reeds bestaande bedrijven. Het is nog niet bekend welk belastingpercentage aan investeerders zal worden opgelegd, maar bronnen van het ministerie van Nationale Economie en Financiën melden 7 procent van het geïnvesteerde vermogen. Het wetsvoorstel zal in september door het Parlement worden behandeld. Een ander onderdeel van het wetsvoorstel behelst de mogelijkheid voor bestaande bedrijven om belastingvrije reserves te creëren teneinde te moderniseren. De investeerder sluit een 'belastingcontract' met de overheid waarin de belastingen voor de komende 10 jaar worden vastgelegd.
Verder regelt het wetsvoorstel een verhoging van de subsidies bij het creëren van meer werkgelegenheid. Per arbeidsplaats wordt de subsidie verhoogd van 45.000 naar 50.000 euro. Hightech bedrijven komen in aanmerking voor subsidie ook zonder dat er direct banen worden geschapen. Het voorstel houdt rekening met de minder ontwikkelde streken in Griekenland en stelt hiervoor meer geld beschikbaar. Ook de subsidies voor hotelrenovatie worden verhoogd.
Met dit wetsvoorstel wil de minister van Nationale Economie en Financiën, Nikos Christodoulakis, investeringen in de Griekse economie stimuleren, met als lichtend voorbeeld Ierland. Ierland heeft gedurende een periode van 10 jaar sterke economische groei gekend, doordat het buitenlandse investeerders wist aan te trekken met belastingmaatregelen.

30.07.2003
---

Bron: Nederlandse ambassade te Athene
Nummer: 104546
Zie ook:
Griekenland: belastingwetgeving

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 104546 bij de informatiemanager GRIEKENLAND (Sonja van Deursen), e-mail GRIEKENLAND, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 40.