Nationale Bank van België


Nationale Bank van België

Perscommuniqué
Brussel, 30 juli 2003

Installatie van het Comité voor Financiële Stabiliteit

Het Comité voor Financiële Stabiliteit (één van de twee organen opgericht bij wet van 2 augustus 2002 om het toezicht op de financiële sector te coördineren), werd officieel geïnstalleerd op 30 juli jl., in aanwezigheid van de heer Didier Reynders, minister van Financiën, en van Mevrouw Fientje Moerman, minister van Economie.

Het Comité voor Financiële Stabiliteit (CFS) bestaat uit de leden van de Directiecomités van de Nationale Bank van België (NBB) en van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA), de instelling die de twee huidige instellingen voor het toezicht op de financiële sector, namelijk de CBF en de CDV, zal omvatten. Het wordt voorgezeten door de gouverneur van de NBB.

Het CFS behandelt de kwesties van gemeenschappelijk belang voor deze instellingen, waaronder met name de stabiliteit van het financieel systeem in zijn geheel, de coördinatie van het crisisbeheer of het onderzoek van de wettelijke of reglementaire teksten die van gemeenschappelijk belang zijn.

Tijdens zijn eerste vergadering van vandaag woensdag 30 juli 2003 heeft het Comité voor Financiële Stabiliteit de concrete modaliteiten onderzocht voor de tenuitvoerlegging van het Koninklijk Besluit dat verschillende aspecten van de versterkte samenwerking tussen de NBB en de CBFA (zoals het prudentiële beleid of andere ondersteunende activiteiten) bekrachtigt.

Het genoemde akkoord vormt een essentieel stramien voor de tenuitvoerlegging van de door de ministeriële instanties en de wetgever gewilde synergieën, in het kader van de hervorming van het toezicht op de financiële sector.

NBB - Perscommuniqué