Agalev (Vlaanderen)

Agalev
spoort federale regering aan tot progressief asielbeleid

Agalev spoort federale regering aan tot progressief asielbeleid

Brussel 30 juli 2003

Agalev vraagt met aandrang dat de paarse regering een menselijk en progressief asielbeleid voert. De hongerstaking van de Afghaanse vluchtelingen illustreert op een catastrofale manier dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Niemand gaat zomaar in hongerstaking. De Afghaanse hongerstakers zijn mensen die op de vlucht zijn voor het geweld en de onstabiele situatie in hun geboorteland. Agalev wil dat er aan hen een bijkomend beschermingsstatuut wordt toegekend.

Het tijdelijk beschermingsstatuut voor vluchtelingen dat onder de paarsgroene regering met Agalev werd goedgekeurd is een stap in de goede richting. Het is echter wachten op de uitvoering ervan door de huidige regering. Maar dit is niet voldoende. Een bijkomend beschermingsstatuut moet er snel komen, want mensen zoals de Afghaanse hongerstakers die individueel voor geweld op de vlucht slaan en niet kunnen terugkeren blijven met de huidige regelgeving in de kou staan.

De Conventie van Genève is niet van toepassing omdat het hier niet gaat om individuele vervolgingen.

Agalev vraagt aan de Belgische regering om alles op alles te zetten voor de goedkeuring van een Europese richtlijn voor een bijkomend beschermingsstatuut voor vluchtelingen. Mensen zoals de Afghaanse hongerstakers die op de vlucht zijn voor het geweld in hun geboorteland hoeven dan niet meer te vrezen voor een gedwongen terugkeer naar landen waar hun leven in gevaar is. In het najaar wordt dit voorstel besproken in de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken. Agalev wil dat de Belgische regering binnen de Europese Unie de nodige druk uitoefent. In afwachting van de goedkeuring van het voorstel, vragen wij aan de Belgische regering om alle schikkingen te treffen om een snelle uitvoering van de richtlijn in Belgisch recht mogelijk te maken. Om nog meer menselijke drama's in de toekomst te vermijden moeten we snel handelen. De hongerstaking van de Afghanen die uit ons land dreigen te worden gezet, is géén chantage. Het is een terechte aanklacht tegen een asielbeleid dat vanuit menselijk oogpunt tekortschiet. Agalev vindt het onbegrijpelijk dat sommigen de terechte bekommernissen van vluchtelingen bestempelen als 'chantage'.

Bart Staes, Europees Parlementslid Agalev