Apenheul


Apeldoorn, 30-07-2003
Poedoes (weer) in Apenheul!

Apeldoorn - In de afgelopen week, week 31, zijn twee poedoes (Chileense hertjes), een mannetje en vrouwtje, in Apeldoorn gearriveerd. Gelukkig konden de poedoes, afkomstig uit twee verschillende dierentuinen, het al snel goed met elkaar vinden. Ook over hun huisvesting lijken deze schuwe diertjes nu dik tevreden, nadat ze rustig hebben kunnen wennen aan de nieuwe verzorgers, de nieuwe verblijven en vooral ook aan de wolapen. Er liep al eerder een aantal poedoes op het Apenheulse wolapeneiland, maar hieraan kwam een eind ten tijde van de uitbraak van mond- en klauwzeer. Onlangs meldde Apenheul zich echter weer bij het Europese dierentuinenfokprogramma voor de poedoes en kon er al snel weer een nieuw koppeltje van deze zeldzame hertjes ontvangen worden.

De poedoes mochten het wolapeneiland eerst ontdekken zonder apen erbij. Ze liepen onmiddellijk ontspannen rond, op zoek naar lekkere malse planten, alsof ze nooit anders hadden gedaan. Nadat het ook goed ging met de wolaapman en daarna ook met enkele vrouwen op het eiland erbij, mogen de dieren nu elke dag naar buiten met de hele groep wolapen. De wolapen waren erg verrast toen bleek dat ze hun eiland weer met andere dieren moesten delen! Ze probeerden veel indruk te maken. Maar ondanks het imponeren van de wolapen lijken de hertjes, die zelf nog nooit wolapen gezien hadden, niet erg onder de indruk.

Chileense poedoes leven in vochtige bossen op de berghellingen in het zuiden van Chili en in het zuidwesten van Argentinië. Daar is het niet tropisch warm. De dikke vacht van poedoes verraadt al dat deze kleinst levende hertjes lage temperaturen goed kunnen doorstaan. Deze diertjes staan, nog geen 40 centimeter hoog, op potlooddunne pootjes, terwijl het lichaam toch vrij stevig is voor zo'n klein dier. Tussen de grote, lichte oren zijn bij het mannetje twee zeer kleine hoorntjes te onderscheiden, niet meer dan een vinger lang. Toch verdienen die de stoere benaming van 'gewei', want juist het gewei, dat elk jaar wordt afgeworpen en weer aangroeit, onderscheidt de herten van de antilopen, die een leven lang met een stel hoorns doen.

Om de poedoes en hun verdere kennismaking met de wolapen te volgen - en ook om vaker van alle andere dieren in Apenheul te genieten en aan speciale activiteiten deel te nemen - kunnen bezoekers natuurlijk een abonnement nemen op Apenheul. Dat brengt zelfs ook nog een heleboel andere voordelen met zich mee!

Apenheul bestaat uit een aantal grote eilanden en verschillende bossen waar groepen apen vrij leven. Het apennatuurpark herbergt de grootste groep doodshoofdaapjes ter wereld. Ook de groep van Bongo, de gorillaman, is de grootste van de dierentuinwereld. In de zomermaanden is Apenheul geopend van 9.30 uur tot 18.00 uur. Meer informatie en nieuwtjes zijn te vinden op: www.apenheul.nl.