Ingezonden persbericht

Burgerbelangen vraagt om preventief fouilleren in Tilburg

TILBURG, 20030730 -- In een brief aan de commissaris van de Koningin in Noord Brabant vraagt de Aktiegroep Burgerbelangen aan Mr. F.J.M. Houben zich ervoor te beijveren dat in Tilburg de politie preventief gaat fouilleren om de overlast van verslaafde Antilliaanse jongeren tegen te gaan.



In haar brief aan de CdK schrijft Actiegroep Burgerbelangen:
"Uit de berichtgevingen in de media blijkt overduidelijk dat korpsbeheerder Stekelenburg van de politieregio Midden- en West-Brabant, al veel eerdere signalen van omwonenden/jongerenwerkers niet serieus heeft genomen. Sterker nog, zijn uitlatingen staan op gespannen voet met de waarheid."


De Actiegroep citeert hierbij drie berichten uit de media:


* De Tilburgse burgemeester Stekelenburg maakte de fout in eerste instantie wat laconiek te reageren, hetgeen hem door de bevolking bijzonder kwalijk genomen werd. (Eindhovens Dagblad 26 juli 2003)


* Stekelenburg oneens met verwijten. De verwijten aan het adres van gemeente en politie, na de dodelijke steekpartij in Tilburg, zijn volgens burgemeester Stekelenburg van Tilburg onterecht. Volgens buurtbewoners was het al veel vaker gebeurd dat op die plek aan de Reeshofdijk, jongeren werden overvallen. Volgens Stekelenburg was de situatie niet zo erg dat de politie extra maatregelen had moeten nemen. (Omroep Brabant tv-journaal 19 juli 2003)


* Volgens Stekelenburg gaat het niet om probleemjongeren. (Telegraaf 25 juli 2003)
Veel Antillianen blijken met een 'enkeltje Schiphol' naar Nederland te zijn gekomen. Zo ook een groep van zestig zwaar verslaafden, die op kosten van de Banco Maduro, de nationale bank van Curacao, naar Nederland werden gestuurd om vrijwillig af te kicken, zo blijkt uit een onderzoek van NOVA. (NOVA-tv 29 juli jl.)


In de laatstgenoemde tv-uitzending zei een partijgenoot van mr Houben, CDA-woordvoerder voor Justitie, het Tweede Kamerlid Van Haersma-Buma, over de massale vechtpartij tussen Antilliaanse- en Somalische jongeren op het Verdiplein in Tilburg van maandag 28-7-2003: "Ik vind het onbegrijpelijk dat de politie niet hard heeft ingegrepen". Deze kritiek had betrekking op slechts 1 arrestatie van de massaal met honkbalknuppels - ijzeren staven- en stokken gewapende jongeren. Verder zei Van Haersma-Buma: "Ik vraag mij af wat Tilburg de afgelopen jaren heeft gedaan? De gemeente had moeten weten wat er broeit!" en sprak zij van "het achterwege blijven met betrekking tot het preventief fouillleren in Tilburg".


De Actiegroep Burgerbelangen, een groep die zich sinds '83 belangelooos inzet voor de bestrijding van misstanden in de Nederlandse samenleving, is van mening dat de Nederlandse politie nu de tol betaalt voor de politieke tolerantie van de afgelopen 10 jaar.





Ingezonden persbericht